Kosova

Qeset e plastikës një ndër faktoret kryesor të ndotjes së ambientit në Kosovë

Qeset e plastikës mund të qëndrojnë deri në 1000 vjet në ambient, por duke parë se ato janë vështirë të riciklueshme, në Kosovë ndotja më e madhe po bëhet pikërisht prej tyre dhe pavarësisht kësaj, mungon vullneti politik, por edhe i bizneseve që të parandalojnë një gjë të tillë.

Kështu u tha sot në tryezën me temën “Si t’i zëvendësojmë qeset e plastikës pa u dëmtuar bizneset”.Nazmi Pllana, drejtor ekzekutiv i Qendrës Kosovare për Përkrahje të Biznesit, tha se nuk duan të dëmtojnë bizneset, por të shohin mundësi të zëvendësimit të qeseve nga plastikës në atë të letrës.

Ndërsa Luan Hasanaj nga Let’s Do It Kosova tha se problemi i ndotjes është shumë i madh dhe shqetësues për Kosovën, pasi nuk ka vullnet politik dhe as të bizneseve për zgjidhjen e kësaj çështjeje.

Bizneset sipas tij janë akterët kryesorë që do të ndryshonin një gjë të tillë, që vetëdija të rritet.

Krahas kësaj, kryetari i Bordit të Rrjetit për Shitësit me Pakicë, Besnik Sylejmani tha se nuk ka kontroll të marrjes së qeseve nga konsumatorët, për shkak se ato nuk jepen me pagesë.

Ai u zotua se janë të gatshëm të diskutojnë për këtë çështje dhe për mbrojtjen e ambientit.Derisa është biseduar për parandalimin e ndotjes, dhe zëvendësimin e qeseve të plastikës, këshilltari i ministrit të Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Visar Berisha ka theksuar se në vitin 2013 kanë hartuar një udhëzim administrativ, por që i njëjti nuk ka gjetur zbatim.

Ndryshe, Kosova është vendi i vetëm në rajon që i jep qeset e plastikës pa pagesë. Vetëm 1 për qind e qeseve plastike janë të reciklueshme në mbarë botën, në anën tjetër, kostot e riciklimit janë shumë më të larta se ato të prodhimit.