Shkurt.ch

Qesharake apo gjeniale? Njihuni me britanikun që shet djathë në Zvicër

Kur Brit Michael Jones u zhvendos nga Londra në Cyrih, pa kalimin si një mundësi e përkryer për të ndjekur ëndrrën e tij për të punuar në industrinë ushqimore, përcjell albinfo.ch.

Kështu ai vendosi të hapë një dyqan online të djathit që ekskluzivisht shet djathin britanik.

“Gjëja e parë që unë vura re ishte se askush nuk ishte duke shitur djathë britanik në Zvicër dhe kjo ishte ajo, kam gjetur një hendek në treg, “tha Jones për The Local.

Në vitin e tij të parë, biznesi i vogël Jones-in që importonte 700 kilogramë djathë, atë që ai e quan “një fillim të ngadaltë”. Por në shtator 2010 kompania pa rritje të konsiderueshme pas hapjes së një lokali të quajtur Qendra britanike e djathit në Markthalle Im Viadukt në Cyrih dhe tani importon rreth 18,000 kilogramë djathë në vit, përcjell albinfo.ch.

“Markthalle është vendi më i mirë për ne. Sapo hapet dyqani ne katërfishuam shitjet tona brenda natës. Njerëzit kërkojnë specialitete të pazakonta kur vijnë në Markthalle dhe unë mund të kap njerëzit dhe t’u kërkoj atyre të provojnë djathin tim, është një ‘treg i lirë”, tha Jones.

Megjithëse Qendra britanike e djathit është bërë një biznes i suksesshëm në Cyrih, njerëzit janë ende të habitur nga suksesi i saj, përcjell albinfo.ch.

“Kur bëj bisedime për programet e MBA dhe kolegët e biznesit në lidhje me biznesin tim frymëzues, u them atyre se unë i shes djathin popullit zviceran dhe të gjithë mendojnë se kjo është një ide qesharake sepse Zvicra ka kaq shumë djathë”, – qesh Jones.

“Por Britania është prodhuesi më i madh i djathit, sa i përket varietetit, dhe djathi britanik është kaq i ndryshëm nga djathi zviceran dhe shumë njerëz zviceranë duan të provojnë ndonjëherë diçka ndryshe”.

“Nëse unë mund të bind një përqind të njerëzve zviceranë në Cyrih për të blerë një copë djathë të vogël prej meje një herë në muaj atëherë unë kam një biznes të mirë”, shton ai. 

Megjithëse pengesa më e madhe e Jones-it ka qenë se nuk ka zotëruar gjermanishten.

“Edhe pas dhjetë vjetësh ende luftoj me gjermanishten. Unë mund të flas për ushqim. Mësova shumë mirë spanjishten si një fëmijë, por gjermanishtja është e vështirë për mua. Unë gjithmonë u them klientëve të mi zviceranë që unë flas “Käse Deutsch”.

Jones thotë se këshilla e tij ndaj sipërmarrësve të tjerë që janë të rinj në treg është që të përqëndrohet në tregun zviceran, në vend të atij të emigrantëve.

“Nëse jeni një i huaj ose emigrant, mos bëni gabim duke synuar komunitetin e emigrantëve, synoni bashkësinë zvicerane. Komuniteti zviceran do të shpenzojë më shumë para për cilësinë dhe ata do të jenë klientët tuaj më besnikë.

Kur ju merrni një klient zviceran, që ju pëlqen dhe i pëlqen produktet tuaja, ata do të ju  lavdërojn te tëgjithë. Ata do të jenë ambasadorët tuaj, “këshillon Jones.