Lajme

Qeveria zvicerane lehtëson rregullat e përdorimit të ujit

Kjo me qëllim të rritjes së kapaciteteve prodhuese të hidrocentraleve

Qeveria zvicerane planifikon të lehtësojë përkohësisht rregullat e përdorimit të ujit për të lejuar një numër hidrocentralesh të rrisin kapacitetin përpara mungesave të mundshme të energjisë këtë dimër, përcjell albinfo.ch.

Një numër i caktuar hidrocentralesh do të përfitojnë nga aksesi në sasi të shtuara uji për të prodhuar energji elektrike. Operatorët e digave do të lejohen të zvogëlojnë përkohësisht sasinë e ujit të mbetur që duhet të lëshojnë nga rezervuarët në përrenj dhe lumenj të ulët, sipas ligjit zviceran.

Kjo masë e re do të hyjë në fuqi të shtunën dhe do të zgjasë për shtatë muaj. Ai duhet të rrisë prodhimin e energjisë elektrike deri në 150 gigavatë orë (GWh), tha Këshilli Federal në një deklaratë të premten. Kjo korrespondon me prodhimin vjetor të një termocentrali të lumit Aare.

Rregullorja ka të bëjë me rreth 45 nga 1500 objektet hidroelektrike në Zvicër. Ai zbatohet për hidrocentralet që kanë marrë një koncesion të ri përdorimi pas vitit 1992 dhe për arsye ekologjike shkarkojnë sasi më të larta të ujit të mbetur se minimumi i kërkuar ligjor, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI