Lajme

Qytete dhe kantone të ndryshme zvicerane marrin hua nga FIFA

Qytetet e Gjenevës dhe Lozanës dhe kantoni Neuchâtel janë autoritetet publike më të fundit të raportuara se kanë marrë hua me organizatën me bazë në Cyrih, sipas publikut zviceran.

Në vitin 2022 shumat arritën në 40 milionë CHF për Lozanën, 100 milionë CHF për Neuchâtel dhe 150 milionë CHF për Gjenevën – një pjesë “margjinale” e huamarrjes së përgjithshme të këtyre organeve, tha RTS të hënën.

Raporti vjen pasi gazetat Tamedia zbuluan më herët në janar se qyteti i Bernës kishte marrë hua 1.8 miliard CHF nga FIFA, organi qeverisës i futbollit botëror, gjatë gjashtë vjetëve të fundit. Qytetet Winterthur dhe Frauenfeld gjithashtu bënë marrëveshje të tilla, ka raportuar që atëherë radio publike zvicerane, SRF, përcjell albinfo.ch.

Kreditë jepen nëpërmjet një platforme financiare online, Loanboox, e cila i vendos huamarrësit (autoritetet publike ose bizneset) drejtpërdrejt në kontakt me huadhënësit, si bankat, kompanitë e sigurimit, fondet e pensioneve, si dhe subjektet private. Asnjë ndërmjetës nuk është i përfshirë.

Huamarrja etike

Ndërsa nuk ka indikacione se huatë janë të paligjshme, ato kanë tërhequr vëmendjen e mediave për shkak të procedurave të ndryshme penale – përfshirë në Zvicër – dhe skandaleve të lidhura me FIFA-n në vitet e fundit.

Lajmi në lidhje me Bernën nxiti disa politikanë vendas të parashtrojnë një mocion në parlamentin e qytetit, duke kërkuar futjen e rregullave të reja etike të huamarrjes, të cilat zyrtarët e qytetit po i vlerësojnë.

Të hënën, megjithatë, ministri i Financave i Neuchâtel tha se kritikat ishin “mjaft të bazuara keq”.

“FIFA nuk është e ndaluar në Zvicër, nuk është një organizatë kriminelësh”, tha Laurent Kurth. “Dhe huadhënës të tjerë janë përballur gjithashtu me kritika në të kaluarën, veçanërisht disa banka […] Për më tepër, kur mbledhim fonde duke emetuar bono – të cilat askush nuk i kritikon – në realitet ne nuk e dimë se kush po na jep hua paratë”, përcjell tutje albinfo.ch.