Lajme

Rekord i ri i krimeve të motivuara politikisht në Gjermani

Vitin e kaluar në Gjermani numri i krimeve të motivuara politikisht të raportuara në polici arriti një rekord të ri.

60 028 krimet e regjistruara përfaqësojnë nivelin më të lartë që nga prezantimi i statistikave në vitin 2001, sipas statistikave të vitit 2023 të paraqitura në Berlin.

Rritja e krimeve të motivuara politikisht është më pak se 2% krahasuar me vitin 2022, transmetoj atsh, përcjell Abinfo.ch.

Ka pasur 3 561 raste të krimeve të dhunshme, pothuajse 12% më pak se 2022.

Krimet propagandistike, si përdorimi i simboleve të organizatave antikushtetuese, përbënin një të tretën e pjesës së luanit.

Statistikat e krimeve të motivuara politikisht konsiderohen si numra bazë dhe numërimi i shumëfishtë është i mundur nëse krimet bien në më shumë se një kategori.

“Krimi i motivuar politikisht është dyfishuar pothuajse në 10 vjet dhe vazhdon të rritet”, deklaroi presidenti i Zyrës Federale të Policisë Kriminale (BKA), Holger Munch.

“Ka tendenca drejt radikalizimit midis disa pjesëve të popullsisë, duke përfshirë përpjekjet për të delegjitimuar shtetin dhe monopolin e tij mbi përdorimin e forcës”, theksoi ai.

“Ne duhet ta marrim këtë zhvillim shumë seriozisht, pasi kërcënon demokracinë dhe paqen tonë sociale”, theksoi presidenti i BKA./Albinfo.ch/