Të tjera

Reportazh i Euronews: Varret pa emër përgjatë rrugës së migrimit ballkanik

Ndërsa migrantët udhëtojnë përgjatë rrugës ballkanike drejt Evropës Perëndimore, OJQ-të po përpiqen të mbajnë gjurmët e atyre që humbasin jetën, por shumë gurë varresh mbeten pa emër.

Lumi Drina përshkon Ballkanin dhe përbën një pjesë të madhe të kufirit midis Serbisë dhe Bosnjë-Hercegovinës. Pranë qytetit të Loznicës, në anën serbe të kufirit, i rrethuar me pyje të dendur, Drina është një pengesë e ndaluar që emigrantët duhet të kalojnë në rrugën e tyre për një jetë më të mirë në Evropën Perëndimore.

Për shumë emigrantë që udhëtojnë përgjatë rrugës migratore të Ballkanit Perëndimor, ky lumë i gjatë 346 km do të shënonte jo vetëm fundin e udhëtimit të tyre, por fundin e jetës së tyre.

“Problemi është se ne nuk e dimë se kush është varrosur”, thotë Milica Shvabiq, avokate e OJQ-së KlikAktiv, e cila shpjegon se si “të gjitha varret janë shënuar si të panjohura dhe vetëm viti i vdekjes është shënuar”, përcjell albinfo.ch

Nuk dihet numri i saktë i emigrantëve që u mbytën në Drina, pasi autoritetet nuk mbajnë të dhëna zyrtare. Në një varrezë në qytetin perëndimor serb të Loznicës, shfaqen 12 varre identike.

Këtu, vdekjet e emigrantëve në rrugën ballkanike janë regjistruar nga aktivistët vendas, por është e pamundur të merret një vlerësim i saktë. 400 vdekje janë regjistruar që nga viti 2015.

VIDEO:

https://youtu.be/7QLA0k-VEts?feature=shared