Bota

Rritet numri i gjermanëve që punojnë më shumë se një punë

Më shumë se tre milionë punonjës në Gjermani punojnë më shumë se një punë, tregojnë shifrat e reja

Numri i njerëzve që punojnë në punë të shumta po rritet në Gjermani. Në fund të qershorit 2019, rreth 3.54 milionë njerëz ishin regjistruar se kishin më shumë se një punë, sipas një përgjigje të Agjencisë Federale të Punësimit (BA) për një hetim nga Partia e Majtë në Bundestag, përcjell albinfo.ch.

Krahasuar me qershorin 2018, kjo është një rritje me rreth 123.600 njerëz – një rritje prej 3.62 përqind, raportoi gazeta rajonale gjermane, Neue Osnabrücker Zeitung.

Shumica dërrmuese – pak më pak se tre milionë – prej atyre që janë në punësim të shumëfishtë kanë të ashtuquajturën mini punë ose punë margjinale, përveç një pune që i nënshtrohet kontributeve të sigurimeve shoqërore.

Një numër i vogël i njerëzve kanë dy ose më shumë punë që i nënshtrohen kontributeve të sigurimeve shoqërore (rreth 350,000), ndërsa varianti i tretë më i zakonshëm është një kombinim i dy ose më shumë të ashtuquajturave mini-punë, përcjell tutje albinfo.ch.

Mini-vendet e punës në Gjermani u krijuan për të promovuar shkallë më të lartë të punësimit përmes punësimit margjinal pa taksë mbi të ardhurat, me punëtorët që bëjnë më së shumti 450 € në muaj në punë me kohë të pjesshme.

Politikanët thonë se shifrat tregojnë se shumë njerëz po përpiqen të përmbushin qëllimet.

“Gjithnjë e më shumë punonjës, të ardhurat nga një punë nuk janë më të mjaftueshme”, tha Sabine Zimmermann, anëtare e partisë së majtë.

Zimmermann bëri thirrje që paga minimale të rritet në 12 € në orë “si hap i parë”.

Aktualisht paga minimale është 9,35 € në orë. Ajo gjithashtu bëri thirrje që Gjermania të heqë kontrata me afat të caktuar dhe punë të përkohshme dhe të sigurojë kompanitë të ofrojnë punë më të qëndrueshme.

Sipas ekspertëve të tregut të punës, gratë, ato në punësim me kohë të pjesshme dhe njerëzit e moshës mesatare në mënyrë të veçantë gjithnjë e më shumë kanë nevojë për dy punë për t’i përmbushur qëllimet.