Bota

Rusia frika më e medha e Gjermanisë

SHBA, aleati më i afërt strategjik i Gjermanisë, është renditur çuditërisht afër Rusisë në listën e vendeve që gjermanët kanë më shumë frikë, duke lënë pas Korenë e Veriut dhe vende të tjera.

Të dhënat vinë nga një sondazh i realizuar nga Foras.

Çuditërisht, deri në 55 përqind e gjermanëve besojnë se SHBA është pothuajse një kërcënim i barabartë për vendin e tyre si Rusia, e cila shënoi 56 përqind në studimin e fundit nga sondazhi i Foras, raporton Bild.

Gjermanët si duket kanë ndryshuar përceptim për Korenë e Veriut, të cilën nuk e shohin më si rrezik.

Për shembull, vetëm 27 për qind e gjermanëve ndjehen të kërcënuar nga Koreja e Veriut, e cila deri vonë ishte burimi kryesor i lajmeve të armëve bërthamore, shkruan AlsatM, përcjell Albinfo.ch.

Ajo pasohet nga Turqia (24 përqind) dhe Arabia Saudite (23 përqind). 

Kina konsiderohet një kërcënim për vetëm 16 përqind të të anketuarve.

SHBA, aleati i vjetër i Gjermanisë dhe partneri kryesor tregtar, kryesisht i frikëson njerëzit e moshës së mesme, ndërsa gjermanët e anketuar që thonë se Rusia ishte një rrezik për paqen ndërkombëtare përfshinin të anketuarit më të rinj të moshës 18-29 vjeç, si dhe ata në viteve ’60

Sondazhi siguron një skicë interesante të simpative politike të të anketuarve.