Lajme

Sa është e varur Zvicra për energji nga Rusia?

Të hënën, më 28 shkurt, pushtimi rus i Ukrainës vazhdoi, me ushtrinë ruse që rrethoi disa nga qytetet më të mëdha të Ukrainës. Nga këndvështrimi zviceran, një nga ndikimet kryesore ka të ngjarë të jetë në çmimet e energjisë. Ashtu si shumë vende evropiane, Zvicra importon gaz natyror dhe naftë ruse për prodhimin e energjisë, ndërsa ndikimi indirekt i luftës në tregjet globale ka të ngjarë të ndihet edhe në Zvicër, shkruan thelocal.ch, përcjell albinfo.ch

Çfarë do të thotë konflikti për çmimet e naftës? 

Rusia është një prodhues i madh i naftës dhe gazit, megjithëse ndikimi i drejtpërdrejtë i konfliktit nuk ka gjasa të jetë i rëndësishëm për Zvicrën, të paktën në afat të shkurtër. Ndërsa ndikimi i importeve të drejtpërdrejta mund të jetë minimal, maja megjithatë mund të ndihet si pjesë e një rritjeje më të gjerë globale të çmimeve të naftës.

Rreth një e katërta e nevojave të Zvicrës për naftë vijnë nga rafineria zvicerane në Cressier. Rusia furnizon relativisht pak naftë bruto për këtë fabrikë, ku shumica vjen nga Shtetet e Bashkuara, Nigeria dhe Libia. Pjesa e mbetur e importeve të naftës në Zvicër, rreth 75 për qind, është tashmë e rafinuar, me pjesën më të madhe të importeve nga Franca dhe Gjermania. Gazeta zvicerane e lajmeve Watson raporton se është e vështirë të përcaktohet saktësisht se sa nga benzina e rafinuar vjen fillimisht nga Rusia, megjithëse afërsisht 25 për qind e importeve të papërpunuara të Bashkimit Evropian janë me origjinë ruse

Ndërsa varësia nga nafta ruse është relativisht minimale, Zvicra ka një varësi më të madhe nga gazi rus. Gazi natyror siguron rreth një të tetën e furnizimit total me energji të Zvicrës. Problematikisht, Zvicra nuk ka asnjë kapacitet për të ruajtur gazin për të parandaluar pasigurinë e furnizimit. Kjo është përkundër një dyqani me mandat federal të një sërë gjërash të tjera, duke përfshirë ushqime dhe ilaçe.

Zvicra e blen pjesën më të madhe të gazit të saj përmes qendrave të ndryshme të shpërndarjes evropiane, megjithëse rreth 47 për qind e tij është me origjinë ruse, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI