Lajme

Sa interes merrni akoma nga banka juaj, pas ndryshimeve në normë?

Kushdo që depoziton paratë e tij në bankë, do të marrë më pak interes nga shumë banka pas uljes së fundit të normës së interesit nga SNB.

Prej vitesh, kursimtarët vështirë se kanë marrë ndonjë interes për paratë e tyre. Kjo kohët e fundit ndryshoi përsëri me kthesën e normës së interesit të iniciuar nga SNB më 2022. Vitin e kaluar, për shembull, bankat rritën ndjeshëm normat e tyre të interesit për llogaritë e kursimeve dhe pensioneve.

Megjithatë, trendi rritës mori fund të papritur me uljen e parë të normës së interesit nga SNB në mars të këtij viti. Edhe atëherë, disa banka reaguan me ulje të normave të interesit. Me uljen e dytë të normës bazë të interesit SNB në 1.25 për qind të enjten, një numër bankash të tjera do të ndjekin shembullin, siç tregon një studim i bankave zvicerane nga agjencia e lajmeve AWP.

Disa banka tashmë kanë reaguar menjëherë ndaj uljes së fundit të normës së interesit nga SNB dhe kanë njoftuar një ulje të normave të interesit për depozitat e kursimeve – gjithsesi shumë pak banka paguajnë interes për llogaritë private. Ndër bankat e mëdha, Raiffeisen është veçanërisht i rëndësishëm këtu. Megjithatë, Raiffeisen Group u bën vetëm një rekomandim kooperativave individuale, të cilat më pas janë të lira të vendosin për detajet specifike.

Pas uljes së parë të normës së interesit në mars, Raiffeisen fillimisht e mbajti të qëndrueshme rekomandimin e normës së interesit. Prandaj, me efekt nga 1 gushti, norma e rekomanduar e interesit për depozitat e kursimeve do të bjerë relativisht ndjeshëm. Grupi tani rekomandon një normë interesi prej vetëm 0.70 për qind për llogaritë e kursimeve të anëtarëve, nga 1.10 për qind më parë. Për depozitat mbi 100 mijë franga, norma e interesit do të bjerë nga 0.70 në 0.45 për qind. Rënia edhe për llojet e tjera të llogarive të kursimit do të jetë deri në 0.5 pikë përqindje.

Valiant Bank fillimisht priti dhe tani po kalon uljen e normave të interesit tek klientët në llogaritë e pagesave, kursimeve dhe pensioneve që nga 1 korriku, siç tha në përgjigje të një kërkese. Thurgauer Kantonalbank po ofron gjithashtu norma më të ulëta interesi kursimi. Nga 1 korriku, normat e interesit në llogarinë e kursimeve të bankës do të bien nga 0.15 deri në 0.25 pikë përqindje. Norma e interesit për llogarinë e kursimit Premium po bie për herë të dytë këtë vit. Deri më tani këtë vit, rënia është 0.35 pikë përqindjeje.

Shumë nga bankat më të mëdha të Zvicrës fillimisht po frenojnë rregullimet e menjëhershme të normave të interesit. “Pas uljes së dytë të normës së interesit të SNB-së më 20 qershor, ne po vazhdojmë të monitorojmë zhvillimin e normave të tregut të kapitalit dhe parasë, si dhe të gjithë mjedisit të tregut”, shkruan për shembull Migros Bank. Postfinance, Berner Kantonalbank (BEKB), Zuger Kantonalbank (ZGKB) dhe Hypothekarbank Lenzburg gjithashtu u përgjigjën në mënyrë të ngjashme.

Luzerner Kantonalbank (LUKB) nuk ka marrë ende një vendim për normat e interesit pas uljes së parë të normës së interesit në maj. Për shkak të të ardhurave më të ulëta të pritshme nga interesi, do të “ulë më tej interesin për depozitat e klientëve”, tha LUKB.

UBS gjithashtu kishte rregulluar tashmë normat e interesit në fillim të majit. Banka nuk donte të komentonte për uljet e mundshme të mëtejshme të normave të interesit në këtë moment.

Disa banka kantonale vendosën të mos ulin normat e interesit pas vendimit të parë të SNB për normat e interesit në mars. Shembujt përfshijnë Zürcher Kantonalbank (ZKB), Berner Kantonalbank (BEKB), St. Galler Kantonalbank (SGKB) dhe Bank Cler, një degë e Basler Kantonalbank (BKB). Pas rritjes së fundit të normës së interesit nga SNB, asnjë nga bankat nuk përjashtoi mundësinë e uljes së normave të interesit në një datë të mëvonshme.

Të ashtuquajturat dixhitale dhe neo-bankat vazhdojnë të paguajnë norma interesi relativisht të larta. Por edhe këtu normat e interesit janë nën presion. Për shembull, klientët në Willbe, një degë e Liechtensteinische Landesbank LLB, tani marrin 0.2 për qind më pak për depozitat afatshkurtra.

Filiali i Bankës Cler Zak nuk ka marrë ende një vendim për normat e ardhshme të interesit. E vetmja gjë që është e sigurt është se llogaria e kursimit e hapur së fundmi do të vazhdojë të ketë një normë interesi relativisht të lartë prej 1.3 për qind, tha banka.

Neo-banka Yuh, e cila zotërohet në mënyrë të barabartë nga Swissquote dhe Postfinance, qëllimisht nuk ua kaloi klientëve uljen e parë të normës bazë të interesit, edhe pse kjo kishte ulur marzhin, tha ajo. Efektet e uljes së re të normës bazë të interesit janë ende duke u shqyrtuar./Blick