Ekonomi

Sa janë të sigurta bankënotat e reja prej 100 dhe 200 €

Vitin e kaluar, gjashtë për qind e kartëmonedhave euro në qarkullim në Gjermani ishin 100 euro dhe një për qind ishin 200 euro shënime

Që nga e marta, autoritetet monetare të Evropës kanë shtypur dy kartëmonedhat me karakteristika të reja të sigurisë.

Bankënotat e reja prej 100 dhe 200 € duhet ta bëjnë më të vështirë që falsifikuesit të bëjnë punën e tyre, shkruan “The Local”.

Lëshimi i këtyre bankënotave plotëson serinë e dytë të kartëmonedhave euro, seria e parë që filloi të lëshohej në vitin 2002, sipas Bankës Qendrore Evropiane në Frankfurt. Bankënota prej 500 euro nuk është lëshuar që nga fundi i prillit, përcjell albinfo.ch.

“Prodhuesit e ATM-ve dhe kasafortave të parave të gatshme tashmë kanë qenë në gjendje të huazojnë kartëmonedhat e reja për qëllime testimi për nëntë muajt e fundit, kështu që konvertimi teknik duhet të funksionojë normalisht”, është shprehur Johannes Beermann, kryetar i Bundesbank (Banka Qendrore Gjermane).

Vitin e kaluar, gjashtë për qind e kartëmonedhave euro në qarkullim në Gjermani ishin 100 euro dhe një për qind ishin 200 euro shënime, sipas Deutsche Bundesbank, përcjell albinfo.ch.

Deri më tani kartëmonedha më e falsifikuar në Gjermani ka qenë bankënota prej 50 eurosh. Një version i rishikuar i notës portokalli-kafe u lëshua në vitin 2017.

Sidoqoftë, kushdo që menjëherë shpreson për shënimet e reja kur tërheq paratë në ditët e ardhshme, mund të jetë i zhgënjyer. Futja e 2.3 miliardave të rishikuara prej 100 dhe 200 euro në eurozonë do të zhvillohet gradualisht.

Shënimet e vjetra gradualisht tërhiqen nga qarkullimi nga bankat qendrore, por kartëmonedhat euro të gjeneratës së parë do të mbeten të vlefshme, përcjell tutje albinfo.ch.

Shënimet e reja gjithashtu përdorin veçoritë e sigurisë të gjetura në të njëzetat dhe pesëdhjetat: Ato gjithashtu kanë një “dritare portreti”. Nëse mbani shkëlqimin kundër dritës, dritarja bëhet transparente, duke treguar një portret të figurës mitike greke të Evropës.

Vlera “100” ose “200” e shtypur si një numër me shkëlqim në pjesën e përparme ndryshon ngjyrën nga jeshile smeraldi në blu të thellë kur kartëmonedha është e animuar.

Formati i kartëmonedhave ka ndryshuar gjithashtu pak: 100 dhe 200 euro të serisë së re janë po aq kohë sa shënimi prej € 50. Gjerësia e kartëmonedhave, nga ana tjetër, mbetet e njëjtë.

Shënimi prej 500 euro, i cili nuk do të lëshohet më tutje, do të mbetet i ligjshëm, dhe do të jetë i shkëmbyeshëm për një kohë të pacaktuar.