Lajme

Sa kushton aplikimi për nënshtetësinë gjermane?

Kur shumica e njerëzve aplikojnë për nënshtetësinë gjermane, ata presin të paguajnë disa tarifa – por ka kosto të tjera të fshehura që mund t’ju duhet të keni kujdes. Ne rendisim se sa duhet të buxhetoni për aplikimin tuaj për shtetësi në Gjermani.

Pasi të keni krijuar vitet tuaja të qëndrimit në Gjermani, të mësoni gjuhën dhe të bëni një jetë të re, mund të dëshironi të aplikoni për nënshtetësinë gjermane.

Por, përpara se të bëhesh një gjerman “i ri”, do të duhet të kalosh një proces të njohur si natyralizim, i cili përfshin kontaktin me Einbürgerungsbehörde (Zyrën e Natyralizimit) dhe dorëzimin e një numri dokumentesh, shkruan thelocal.de.

Megjithëse procesi nuk është aq i komplikuar sa shumë mendojnë se është, ai përfshin pak dokumente dhe një numër kostosh të fshehura që mund të shtohen. Përveç tarifës origjinale të aplikimit, mund t’ju duhet të paguani para shtesë për gjëra të tilla si përkthyes, teste gjuhësore dhe këshilltarë tatimorë gjithashtu.

Sigurisht, do të dëshironi të siguroheni që keni mjaftueshëm për të mbuluar këto kosto, në mënyrë që të mos përballeni me vonesa të panevojshme në aplikimin tuaj.

Pra, përpara se të filloni, këto janë disa nga kostot fillestare (dhe të fshehura) që mund të prisni kur aplikoni për nënshtetësinë gjermane. Për t’i bërë gjërat më të thjeshta, supozohet se ju tashmë i keni të gjitha dokumentet standarde që ju nevojiten – të tilla si një pasaportë për ju dhe fëmijët tuaj – dhe nuk keni nevojë të aplikoni për një të re nga këto, përcjell albinfo.ch.

Tarifa e aplikimit: 255 € (+51 € për fëmijë)

Meqenëse lista e dokumenteve të kërkuara është paksa e ndryshme për të gjithë, kostoja e aplikimit për shtetësi do të jetë më e shtrenjtë për disa sesa për të tjerët. Sidoqoftë, një kosto që të gjithë do të duhet të llogarisin është tarifa e aplikimit prej 255 €, e cila është e njëjtë pavarësisht se ku jetoni në vend.

Nëse po aplikoni për fëmijën tuaj (ose fëmijët) në të njëjtën kohë, do t’ju duhet të paguani 51 € shtesë për fëmijë. Kjo tarifë duhet të paguhet kur të dorëzoni aplikacionin tuaj.

Përkthimi zyrtar i certifikatës së lindjes: €40- €100

Një dokument tjetër që pothuajse të gjithë aplikantët për shtetësi duhet të dorëzojnë është një përkthim i noterizuar i certifikatës tuaj të lindjes.

Kjo mund të ndryshojë shumë në kosto, por nuk ka gjasa të gjeni një përkthyes të certifikuar që do ta bëjë atë për më pak se 40 €. Në varësi të vendit ku jeni dhe sa urgjentisht ju nevojitet, 60-80 € ndoshta do të jetë kuotimi mesatar që merrni.

Meqenëse kostoja mund të ndryshojë kaq shumë, megjithatë, zgjedhja juaj më e mirë është t’i dërgoni një skanim të certifikatës tuaj të lindjes të paktën një grushti përkthyesish dhe t’u kërkoni atyre t’ju japin një kuotë. Nëse nuk ju nevojitet dokumenti urgjentisht, mund të merrni një kuotë më të lirë.

Shoqata e Përkthyesve (BDÜ) ka një funksion të dobishëm kërkimi në faqen e tyre të internetit ku mund të kërkoni një përkthyes. Vetëm sigurohuni që të keni biletuar kutinë për një përkthim ‘të vërtetuar’ ose ‘të betuar’ pasi kjo është ajo që do t’ju duhet për aplikimin.

Përkthimi zyrtar i certifikatës së martesës: 30-50 €

Nëse jeni i martuar, ka të ngjarë t’ju kërkohet një certifikatë zyrtare martese, e cila do të duhet të përkthehet nëse nuk është tashmë në gjermanisht.

Edhe një herë, ky duhet të jetë një përkthim i noterizuar i kryer nga një përkthyes i certifikuar. Mund ta gjeni duke kërkuar në faqen e internetit të BDÜ ose thjesht duke përdorur një motor kërkimi për të kërkuar “beglaubigte Heiratsurkunde Übersetzung” (përkthim i certifikuar i certifikatës së martesës).

Disa faqe interneti ju lejojnë thjesht të ngarkoni dokumentin tuaj dhe të paguani drejtpërdrejt në internet. Këto priren të kushtojnë mesatarisht 30-50 €. Megjithatë, ju mund të gjeni oferta më të mira duke përdorur të njëjtin përkthyes si për përkthimet e certifikatave të lindjes ashtu edhe të martesës.

Testi i shtetësisë: 25 €

Kalimi me sukses i testit të shtetësisë gjermane është një pjesë thelbësore e shumicës së aplikimeve për shtetësi.

Ju mund të gjeni shumë teste dhe pyetje praktike online falas në internet, kështu që nuk ka nevojë të paguani për një kurs, por regjistrimi për provimin kushton rreth 25 € në Volkshochschule.

Testet e gjuhës: 100-300 €

Në varësi të sa kohë keni kaluar në vend, në përgjithësi do t’ju duhet të provoni gjermanisht B1 ose B2. Ka disa përjashtime nga kjo, si për shembull nëse keni studiuar gjermanisht në universitet ose keni studiuar në një kurs universitar në gjuhën gjermane, por shumica e njerëzve do të duhet të bëjnë një test dhe të marrin konfirmimin zyrtar të nivelit të tyre.

Aktualisht, ju mund të natyralizoheni pas tetë vjetësh me B1 gjermanisht ose pas gjashtë vjetësh me B2. Kjo ka të ngjarë të ndryshojë në të ardhmen e afërt, me B1 që kërkohet për natyralizim pas pesë vjetësh dhe C1 kërkohet nëse dëshironi të natyralizoheni pas tre vjetësh (së bashku me kushte të tjera).

Në varësi të testit që bëni dhe vendit ku e bëni atë, në përgjithësi duhet të buxhetoni rreth 200 € për testin tuaj. Mënyra më e lirë për ta bërë atë është zakonisht në Volkshochschule tuaj lokale, pasi kjo subvencionohet shumë. Shkollat private të gjuhës – dhe Instituti Goethe – në përgjithësi do të kushtojnë pak më shumë, veçanërisht nëse kërkoni rezultate të përshpejtuara.

Vërtetimi i të ardhurave të kontabilistit: 150-1500 €

Në qoftë se ju jeni një profesionist i pavarur dhe duhet të provoni të ardhurat tuaja mesatare mujore, ndoshta do t’ju duhet ta bëni këtë duke paraqitur deklarata tatimore dhe një konfirmim zyrtar të fitimeve tuaja gjatë tre muajve të fundit.

Kjo duhet të bëhet nga një konsulent profesional tatimor, i cili ndoshta do t’ju tarifojë me orë për këtë shërbim. Edhe një herë, ia vlen të blini, pasi kuotat mund të ndryshojnë nga rreth 200 € në mbi 1,000 €. Si rregull i përgjithshëm, një tarifë standarde për orë është midis 150 dhe 300 €.

Ekstrakt i regjistrit të tokës: 10-20 €

Nëse ju zotëroni shtëpinë tuaj në vend që të merrni me qira, punonjësi juaj ka të ngjarë të kërkojë prova për këtë në formën e Grundbuchauszug – ose një fragment nga regjistri i tokës.

Nëse nuk e keni tashmë këtë, në përgjithësi do t’ju duhet t’i shkruani Grundbuchamt-it tuaj lokal për të kërkuar një të tillë. Në përgjithësi, ekstrakti do të kushtojë midis 10 dhe 20 €, por kjo mund të jetë më shumë nëse përdorni një shërbim të palës së tretë për të porositur një në internet.

Fotot e pasaportës: 12-15 €

Të gjithë ata që aplikojnë për shtetësi do të duhet të japin një fotografi të pasaportës së fundit së bashku me aplikimin e tyre. Me çmimet aktuale, në përgjithësi do të paguani diku midis 12 dhe 15 € për një grup prej katër vetash.

Kostot postare: 5 €

Duke qenë Gjermania, me shumë mundësi do t’ju kërkohet të dorëzoni të gjitha dokumentet tuaja të shtetësisë në formë letre me postë.

Për të minimizuar rrezikun që dokumentet tuaja të çmuara të humbasin në postim, ia vlen të shpenzoni për dërgimin më të mirë të disponueshëm të gjurmuar. Aktualisht, një paketë 2 kg e gjurmuar mund të dërgohet përmes DHL për 5,49 €.

Heqja dorë nga shtetësia juaj (mundësisht 100-2,350 €)

Pasi ligji i ri i shtetësisë gjermane të hyjë në fuqi, askush nuk do të duhet të heqë dorë nga shtetësia e mëparshme kur të bëhet gjerman.

Për momentin, megjithatë, shumica e qytetarëve jo-BE duhet të heqin dorë nga çdo kombësi tjetër që kanë kur të natyralizohen.

Nëse ju duhet të hiqni dorë nga shtetësia për t’u natyralizuar në Gjermani, ky është një tjetër shpenzim që në disa raste do t’ju duhet të buxhetoni. Megjithatë, kostot mund të ndryshojnë shumë nga 372 £ në MB në 2,350 dollarë në Shtetet e Bashkuara.

Kontrolloni burimet qeveritare në vendin tuaj për të zbuluar se sa do t’ju kushtonte heqja dorë nga pasaporta. Disa vende – si Suedia – nuk paguajnë për këtë shërbim.

Përndryshe, thjesht mund të prisni që ligji të ndryshojë – potencialisht në maj.

Tarifat ligjore (opsionale)

Disa njerëz vendosin të punësojnë një avokat kur aplikojnë për shtetësi për të ndihmuar me komplikimet, aplikimet familjare ose thjesht të trajtojnë dokumentet.

Kjo është një kosto e madhe shtesë dhe nuk do të jetë e nevojshme për shumicën dërrmuese të njerëzve, por nëse mendoni se ia vlen në rastin tuaj, duhet të buxhetoni të paktën 650 € të tjera për këtë shërbim.

Në varësi të kërkesave tuaja dhe kompleksitetit të çështjes suaj, kjo shifër mund të rritet ndjeshëm, prandaj sigurohuni që të merrni një vlerësim realist të kostove përfundimtare përpara se të merrni përsipër dikë.

Kostot e tjera të mundshme

Kjo nuk është aspak një listë shteruese e kostove që mund të bëni kur aplikoni për shtetësi.

Si edhe ato të listuara më sipër, mund të përballeni me shpenzimet e udhëtimit (d.m.th. të heqni dorë personalisht nga shtetësia juaj e vjetër), të paguani për certifikata ose dokumente të tjera që do të postohen nga vendi juaj ose duke paguar para për të rinovuar dokumentet e vjetëruara.