Koronavirusi: çast pas çasti

Sa punuan zviceranët gjatë pandemisë

Sasia e orëve të punës nga punonjësit në Zvicër në vitin pandemik 2020 pa një kolaps të paparë që kur regjistrimet filluan tre dekada më parë

Të ballafaquar me masat kufizuese shëndetësore, si numri i përgjithshëm i vendeve të punës (me rënie 0.7%) ashtu edhe orët mesatare javore të punës për një punë (rënie 5.5%) ranë ndjeshëm, tha të martën Zyra Federale e Statistikave (FSO), shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Sektori më i goditur ishin çuditërisht hotelet dhe restorantet, ku punëtorët panë orët e tyre mesatare të binin me vetëm nën një të tretën. Sektori i arteve dhe ngjarjeve gjithashtu u godit keq, me rënie 13.6%.

Në përgjithësi, orët mund të kishin rënë edhe më shumë, nëse punonjësit zviceranë nuk kishin tendencë gjithashtu të merrnin më pak leje vjetore vitin e kaluar, shkruan FSO. Mesatarisht, punëtorët morën pushim 3.9 javë, sesa 4.5 javë në 2019.

Mungesa

Përtej humbjes së vendeve të punës në përgjithësi – shkalla e papunësisë në Zvicër në janar të këtij viti ishte 3.7%, niveli më i lartë në një dekadë – arsyet kryesore për rënien e orëve të punës ishin sistemi i orëve të punës me kohë të shkurtër, si dhe sëmundja dhe Covid -19 kufizime.

Puna me kohë të shkurtër, një sistem i cili lejon ndërmarrjet të ulin përkohësisht orët e punës së stafit dhe të marrin kompensim nga paratë e ndihmës së papunësisë, ishte arsyeja për 38.8% të mungesave totale vjetore të punës, tha FSO.

Mungesat për arsye sëmundjeje ose aksidenti përfaqësuan 31.1% të totalit, pak në rritje. Kufizime të tilla si një detyrim karantine ose një mbyllje e përkohshme e një biznesi përfaqësuan 22.1%.

Në përgjithësi, shkruan FSO, rënia javore prej 4.2% në orët mesatare të punës nga punonjësit e moshës 20 deri 64 vjeç ishte e moderuar krahasuar me vendet fqinje; mesatarja e Bashkimit Evropian vitin e kaluar ishte -6.9%, tha ajo.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI