Lajme

Sa u kanë borxh zviceranët kompanive të sigurimeve shëndetësore?

Në vitin 2023 qytetarët zviceranë u detyroheshin kompanive të sigurimeve shëndetësore 44 milionë franga.

Gjithnjë e më shumë zviceranë nuk mund të paguajnë më primet e sigurimit shëndetësor, siç tregojnë statistikat e vitit të kaluar. Primet e larta dhe faturat e papaguara shpesh e vënë në rrezik buxhetin e familjes, siç e bëjnë të qartë historitë nga komuniteti.

“Ne jetojmë me të ardhura mujore prej 3400 frangsha që nga viti 2016. Për shkak të dy operacioneve të rënda në qafë, gruaja ime ishte e vetmja mbajtëse e familjes për një kohë të gjatë. Edhe sot nuk mund të punoj, sepse diçka shkoi keq në operimin e fundit.  Për tetë vjet, borxhet tona ndaj kompanisë së sigurimeve shëndetësore janë grumbulluar vazhdimisht. Një shtëpi më shumë se 20 vjet më parë, më në fund marrim 7000 franga në vit, gjë që na jep pak hapësirë për të marrë frymë”, thotë një qytetar.

“Unë i detyrohem mbi 30,000 franga kompanisë sime të sigurimeve shëndetësore dhe nuk kam se si të ndryshoj ofruesin. Jeta ime është shkatërruar, jam hipotekuar dhe nuk mund të përballoj një mënyrë jetese normale. Kam vuajtur nga një disku i rrëshqitur që në moshën 17-vjeçare dhe së fundi një disk i këputur. Më është refuzuar gjithmonë një ulje çmimi, sepse kam një partner dhe një fëmijë do të ishte më mirë nëse kontributet e sigurimeve shëndetësore do të zbriteshin drejtpërdrejt nga paga. Shumë njerëz rreth meje kanë probleme të ngjashme”, thotë një qytetarë tjetër nga Baselland.

“Kontributet e sigurimeve shëndetësore i paguaj vetëm për familjen time të vogël. Pavarësisht rrogës së mirë si mësues, borxhet tatimore nga diploma e dytë shpesh më bëjnë të pamundur të paguaj primet mujore prej 800 frangash. Jemi përpjekur dy herë të ndërrojmë kompanitë e sigurimeve shëndetësore, por detyrimet e papaguara të primit e bënë të pamundur këtë, pra ne do të kishim paguar vetëm 650 franga në modelin Telmed me një çmim të zbritshëm. Reduktimi u refuzua. Shpresojmë të jemi në gjendje të paguajmë borxhet deri në fund të vitit, në mënyrë që të kalojmë në një kompani më të lirë të sigurimit shëndetësor”, thotë një qytetar tjetër./20minuten