Integrimi

Samedi, shembull i integrimit në mjekësinë gjermane 

Tek Charité, në mënyrë të ngjashme si të Samed Qoshjes kanë ardhur edhe 70 persona të tjerë. Drejtoria për ta ka vetëm fjalë miradie

Spitalet gjermanë gjithnjë e më shumë janë në kërkim të infermierëve. Pasi ky profesion është shumë pak tërheqës për gjermanët, vazhdon edhe më tej kërkesa e personelit të huaj për klinikat gjermane. Me këtë rast, organizata “Charité” nga Berlini është duke shpresuar se fuqia e ardhur punëtore do të qëndrojë në Gjermani.

Një rast i tillë ka ndodhur me shqiptarin Samed Qoshja, punëdhënësi i të cilit i kishte marrë të gjitha masat e nevojshme. Në momentin që ai erdhi në Berlin, në janar të vitit të kaluar, u prit dhe u shoqërua nga aeroporti dhe iu sigurua një banesë me çmim të përballueshëm. Djaloshi 23-vjeçar është dashur vetëm ta nënshkruajë një kontratë pune dhe ia filloi punës, me ç`rast i ndihmuan në çështjet administrative.

Qoshja nuk është kuadër që paguhet shumë, por i takon fuqisë përkujdesëse të punëtorëve, të cilëve Charité në Berlin u jep ndihmë të tillë fillestare. Ai është njëri nga dhjetëra të parët infermierë nga Shqipëria që janë punësuar në klinikën më të madhe universitare europian , shkruan “N-TV”, përcjell Albinfo.ch. Në këtë vend të mëhershëm komunist ekziston diçka që Gjermania vetëm mund të ëndërroje: Suficiti i inferimerëve.

Ndryshimin e jetës së tij profesionale për në Berlin, Qoshja e ka pranuar si sfidë. “Doja ta shihja se si është këtu, pasi ende jam i ri”. Për dhjetë muaj e mësoi gjuhën gjermane dhe më pas e kreu edhe provimin profesional.

Tek Charité, në mënyrë të ngjashme si të Qoshjes kanë ardhur edhe 70 persona të tjerë. Vetëm njëra prej tyre e cila ka qenë shtatzanë është kthyer. Drejtoria për ta ka vetëm fjalë miradie.

Përpos punës, nuk ka shkuar gjithçka ashtu siç duhet: Për 13 muaj me radhë, Samed Qoshja ka kërkuar banesë më të madhe. Pa përkrahjen e miqve, nuk do të kishte funksionuar, e pranon Qoshja. Për kolegët shqiptarë të cilët duna të bëjnë bashkim familjar, ky është një problem shumë i madh, pasi ndonjëherë edhe nuk pranojnë përgjigje nga qiradhënësi.

Vendi nga i cili ka prejardhjen Nënë Tereza, tashmë ka krijuar një pasqyrë pozitive për banorët e saj dhe janë të mirëseardhur në Gjermani.