Bota

Sfida përballë murit të akullt

Çdo dimër që nga viti 2013, alpinistët në Republikën Çeke mblidhen për sfidën në një mur të akullit të gjatë 20 metra.

Por kjo faqe e ngrirë e shkëmbit nuk gjendet diku në ndonjë vend të harruar, por është e vendosur në qytetin e vogël Liberec, afër kufirit me Poloninë.

Pavel Pfeifer, i cili organizon ngjitjen, tha se miqtë e tij po ecnin pranë shkëmbit dhe vunë re se si u formua akulli në sipërfaqen e tij.

Ata vendosën të fillojnë një projekt, ku alpinistët fillestarë dhe me përvojë mund të praktikonin aftësitë e tyre. Rrjedha e ujit kalon në sipërfaqen e shkëmbit gjatë gjithë vitit, duke formuar akull në sipërfaqen e saj, por Pfeifer dhe tetë kolegët e tij gjithashtu e mbushin atë me ujë shtesë.

Atyre u është dhënë leja nga autoritetet për të menaxhuar vendin, duke vënë në vend litarët e sigurisë dhe organizimin e kurseve të ngjitjes.