Lajme

SHBA ia kalon Gjermanisë si partneri më i madh eksportues i Zvicrës

Eksportet drejt Shteteve të Bashkuara janë trefishuar gjatë 20 vjetëve të fundit, duke arritur në 47 miliardë CHF më 2021. Kjo e bën atë tregun më të rëndësishëm të eksportit për Zvicrën, përcjell albinfo.ch.

Tregtia e jashtme midis SHBA-së dhe Zvicrës ka lulëzuar, midis 2001 dhe 2021 eksportet në SHBA u rritën mesatarisht me 6.3% në vit, sipas një njoftimi për shtyp të qeverisë.

Ky është tri herë më shumë aktivitet se sa për partnerët e tjerë kryesorë tregtarë të Zvicrës: Gjermania dhe Italia me rritje vjetore prej 2.1% dhe 2% respektivisht. Me këtë, SHBA-ja e largoi Gjermaninë nga vendi i saj si tregu më i rëndësishëm i eksportit zviceran për herë të parë në 70 vjet.

Eksportet në SHBA u nxitën kryesisht nga industria kimike dhe farmaceutike, e cila gjatë 20 vjetëve të fundit ka parë rritje të eksporteve nga 4.3 miliardë CHF në 30.1 miliardë CHF. Pesha e produkteve farmaceutike në totalin e eksporteve u dyfishua në 64% të totalit. Mesatarisht, eksportet e industrisë në SHBA u rritën me 10% në vit – dy herë më shumë se në pjesën tjetër të botës. Dërgesat e makinerive dhe pajisjeve elektronike qëndruan relativisht të qëndrueshme, por pjesa e saj në totalin e eksporteve ra nga 28% në 8%.

Eksportet e instrumenteve dhe orëve precize u rritën gjatë dy dekadave të fundit, por gjithashtu përbënin një pjesë më të vogël të totalit. Ushqimet, pijet dhe duhani shënuan rritjen më të fortë vjetore prej 11.5% mesatarisht. Aktualisht nuk ka një marrëveshje formale të tregtisë së lirë ndërmjet SHBA-së dhe Zvicrës. Megjithatë, është folur për nënshkrimin e një të tillë gjatë viteve të fundit. Shtatorin e kaluar, ish-zëvendëspresidenti i SHBA-së, Mike Pence, foli në favor të një marrëveshjeje të tregtisë së lirë midis vendeve në një fjalim në Forumin Ekonomik Zviceran, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI