Lajme

Shkencëtarët evropianë duan që Zvicra të jetë në bord të programit kërkimor Horizon

Një fushatë nënshkrimesh në internet është nisur për të ripranuar studiues zviceranë dhe britanikë në programin Horizon të Bashkimit Evropian.

Një iniciativë e përbashkët nga universitetet dhe institucionet zvicerane dhe britanike bën thirrje për “bashkëpunim të hapur dhe pa pengesa midis aktorëve të kërkimit dhe inovacionit të Evropës”, sipas një deklarate të publikuar të martën, përcjell albinfo.ch.

Fushata është përgjigje ndaj dhënies së Zvicrës nga BE-ja statusin e joasociuar në programin që jep grante dhe jep akses në projekte prestigjioze shkencore.

Në vitin 2021 qeveria zvicerane hodhi poshtë një projekt-traktat me Brukselin që e lidhte atë më ngushtë me bllokun evropian. Britania, nga ana e saj, është ende duke pritur për një marrëveshje zyrtare me BE-në pas tërheqjes së saj nga blloku më shumë se dy vjet më parë.

Aktivistët argumentojnë se barrierat politike pengojnë përparimin dhe bashkëpunimin më të ngushtë që janë në interes të shoqërisë.

“Kjo nuk ka qenë kurrë më e rëndësishme se tani, pasi bota përballet me sfida serioze globale”, tha organizata Science Europe.

Deri më tani, më shumë se 200 shkencëtarë janë angazhuar për të mbështetur fushatën, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI