Lajme

Shkencëtarët finlandezë prodhojnë ushqim nga ajri

E çuditshme, por e vërtetë, Finlanda e bën këtë

Proteina e prodhuar nga “ajri” do të konkurrojë me sojën për dhjetë vjet me një çmim, thonë shkencëtarët finlandezë. Prodhohet nga bakteret nga toka që ushqehen me hidrogjen, i cili ndahet nga uji me energji elektrike, shkruan albinfo.ch.

Studiuesit thonë se nëse energjia elektrike mund të bëhet nga dielli dhe era, ekziston gjithashtu mundësia e prodhimit të ushqimit që nuk do të ndikonte negativisht në klimën dhe të prodhonte një efekt serë.

Realizimi i ëndrrave të tyre mund të ndihmojë botën të merret me problemet e shumta që lidhen me bujqësinë.

Bëhet fjalë për një proteinë të lartë proteinike, e ngjashme me miellin, që përmban 50 për qind proteinë, 5 deri në 10 për qind yndyrë dhe 20 deri 25 për qind karbohidrate. Ajo duhet të duket dhe të shijohet si mielli prej gruri dhe mund, pas fillimit të saj në 2021, të jetë një nga përbërësit kryesorë në shumë produkte ushqimore.

Në fabrikën diellore «Foods» afër Helsinki studiuesit tashmë kanë mbledhur 5.5 milionë euro dhe parashikojnë, në varësi të çmimit të energjisë elektrike, që kostot e tyre do të përkojnë afërsisht me ato të prodhimit të sojës deri në fund të dekadës, ndoshta deri në vitin 2025.

Mund të jetë e ngjashme me vajin e palmës që futet në ëmbëlsira, akullore, biskota, makarona, salcë ose bukë. Shpikësit thonë se mund të përdoret gjithashtu për rritjen e mishit ose peshkut. Mund të ushqejë edhe bagëtinë. /Albinfo.ch