Maqedonia

Shkupi shpreson të fitojë fryma pro zgjerimit evropian

Vendet anëtare të BE-së fillojnë zgjedhjet për përfaqësuesit e tyre në Parlamentin Evropian. E para që voton është Mbretëria e Bashkuar, kurse të premten voton Irlanda. Çekia, Letonia, Malta dhe Sllovakia do të votojnë më 25 maj, kurse të gjithë vendet e tjera, më 26 maj.

Rezultatet do të publikohen të dielën në mbrëmje, pas mbylljes së votimit në të gjithë vendet. Shkupi shpreson se në zgjedhje do të fitojë fryma pro zgjerimit evropian. Zv. kryeministri për çështje evropiane, Bujar Osmani, deklaron se në prag të pritjes së raportit të progresit për vendin dhe në prag të vendimit për fillim eventual të negociatave, vendi bën përgatitjet e kapaciteteve administrative.

“Sekretariati për çështje evropiane mbetet zemra, motori ose mekanizmi kryesor i administratës në këtë operacion të madh, në të cilin presim të futet dhe me instrumentet e tija, veçanërisht të qendrës për trajnim do të fokusohet në krijimin e kapaciteteve njerëzore, e cila është sfida më e madhe, por edhe pika më e fuqishme, varësisht prej institucioneve në ballafaqim me përpjekjet për të arritur standardet evropiane”, tha Bujar Osmani, zv. kryeministër.

Ambasadori i Francës në Shkup, Kristian Timonie, përsëriti zotimet se vendi i tij do të angazhohet për përgatitjen administrative të Shkupit. Franca është ndër vendet më skeptike për zgjerimin e shpejtë të BE-së, shkruan AlsatM, përcjell Albinfo.ch.

Unë prezantoj presidentin e Republikës së Francës dhe qartë do t’i përsëris fjalët e Tij se perspektiva evropiane e vendeve të Ballkanit Perëndimor është shumë e qartë dhe në këtë drejtim punoj me zv.kryeministrin për përmbushjen e kësaj perspektive, deklaroi Kristian Timonie, ambasador i Francës.

Raporti për progresin e vendit duhet të publikohet më 29 maj, kurse në qershor do të merret vendimi për fillimin eventual të negociatave. Qeveria shpreson që, kurdo që të merret vendimi, negociatat zyrtarisht të fillojnë në dhjetor.