Integrimi

Shqipe Sylejmani, me kostum shqiptar, në Festën Zvicerane të Mundjes dhe Alpeve 2022

Ajo, në paradën e madhe të gushtit 2022, do të veshë kostume tradicionale nga Kosova e Medvegja  dhe shpreson se do t`i bashkohen edhe shqiptarë të tjerë

Festa Federale Zvicerane e  Mundjes dhe Alpeve ESAF do të zhvillohet në Pratteln (Kantoni Baselland) në vitin 2022. Në prag të ngjarjes tradicionale, Komuna Pratteln, e njohur si multikulturore dhe “shumëngjyrëshe”, është marrë me çështjen e identitetit dhe rrënjët e njerëzve nga ky regjion.

Me “Tracht lacht – Brauchtum verbindet” (Kostumi buzëqesh – zakonet bashkojnë), është krijuar një projekt i cili, që nga 6 nëntori 2021 synon të tregojë këtë kulturë zvicerane në mënyrë të freskët, të bukur dhe pasuruese. Me Shqipe Sylejmanin këtu bën pjesë edhe një pjesë e kulturës shqiptare.

Komuna e Pratteln-it do të jetë nikoqire e Festivalit Zviceran të Mundjes dhe Alpeve ESAF 2022. Veprimtaria tradicionale zvicerane, e cila zhvillohet çdo tre vjet, pritet me shumë interes në këtë komunë multikulturore, trasnmeton albinfo.ch. Projekte individuale tashmë duhet ta përgatisin shpirtërisht rajonin  për ngjarjen e madhe, përfshirë këtu edhe projektin “Tracht lacht – Brauchtum verbindet” (Kostumi buzëqesh – zakonet bashkojnë), i cili ka pasur uverturën e tij më 6 nëntor 2021. Temat si tradita, zakonet dhe rrënjët kulturore synojnë të fokusojnë anën shumëngjyrëshe të Pratteln-it dhe Zvicrës.

“Me veshjen tonë ne shprehim atë që është e rëndësishme për ne, atë që përcakton se kush jemi. Dhe nëse veshja është një kostum tradicional, atëherë kësaj i shtohet e gjithë origjina jonë kulturore – rrënjët tona. Imagjinoni sikur i gjithë Pratteln-i multikulturor të vinte me kostumet e tij të ndryshme – çfarë flakërimi ngjyrash do të kishim!

Dhe kjo është pikërisht ajo që synon projekti ynë “Tracht lacht – Brauchtum verbindet” (Kostumi buzëqesh – zakonet bashkojnë). Synimi pra është që të festohet ky diversitet, “thotë Andrea Sulzer, Shef i Arsimit / Kohës së Lirë / Kulturës në Pratteln dhe menaxher i projektit të “Tracht lacht – Brauchtum verbindet”.

Për të mbështetur projektin, Sulzer ka sjellë ambasadorë/et që kanë lidhje të veçantë me temën e veshjeve tradicionale. Në mesin e tyre është edhe Shqipe Sylejmani, autore e romanit integrues “Burde & Segen” (Barrë dhe bekim), e cila do të prezantojë një nga kostumet kosovare.

“Jeta me dy zemra në një gjoks është më e lehtë kur të mundësohet të bashkosh këto dy botë”, shpjegon banorja e Pratteln-it, transmeton albinfo.ch. Ajo, për paradën e madhe të gushtit 2022, do të veshë kostume të ndryshme tradicionale nga Kosova dhe Medvegja  dhe shpreson se do t`i bashkohen edhe shumë shqiptarë të tjerë.

“Për herë të parë në historinë e Zvicrës, traditat tona, si kostumet tradicionale, zënë vend në një event të tillë. Prandaj do të ishte mirë që në paradë të kishim kostume tradicionale nga të gjitha trevat shqiptare. Pra, ejani!”, thotë ambasadorja e lindur në Prishtinë.

Gjallërimi i kostumeve tradicionale dhe festimi i rrënjëve kulturore është ajo që e bën kaq të veçantë projektin “Tracht lacht – Brauchtum verbindet”, transmeton albinfo.ch. Andrea Sulzer ndihet entuziast për projektin: “Përurimi ynë më 6 nëntor 2021 ishte njëherësh përurim i hapjes së studios së qepjes – prandaj sillni kostumet dhe veshjet tuaja tradicionale!” Veshjet dhe kostumet tradicionale, të cilat do të bëhen në studion e qepjes dhe tregimit të “Tracht lacht” deri në verën e vitit 2022, do të shfaqen në paradën e Festivalit Zviceran të Mundjes dhe Alpeve ESAF 2022.

Info:
www.prattelnschwingt.ch/brauchumverbindet