Lajme

Shtetet “shtrëngojnë” rregullat për tregtimin e kafshëve dhe bimëve të mbrojtura

Shtetet që mblidhen në Gjenevë për të diskutuar tregtinë globale të kafshëve të egra kanë rënë dakord të forcojnë mbrojtjet për një sërë specie të ndryshme duke filluar që nga gjirafat deri tek peshkaqenët e mëdhenjë.

Konferenca Botërore e kafshëve të egra, e njohur zyrtarisht si CoP18 e Konventës për Tregtinë Ndërkombëtare në “Llojet e Rrezikuara të Faunës së Vjetër” përfundoi takimin e saj 11-ditor gjatë ditës së djeshme.

“Një numër i madh i specieve të tjera u shtuan në shtojcat 1-2 [listat e kongresit të specieve të kërcënuara me zhdukje ose i atribuohen mbrojtjeve të posaçme të ruajtjes], dhe shumë dokumente u miratuan me konsensus që tregojnë se CITES po funksionon mirë,” tha në një deklaratë Sekretari i Përgjithshëm i CITES, Ivonne Higuero.

Popullsia e gjirafave afrikane ka rënë me rreth 40% në 30 vjet dhe tani numëron më pak se 100,000 kafshë, tregon Unioni Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN).

Vendet gjithashtu kundërshtuan propozimet për të pushuar kufizimet në gjuetinë dhe eksportimin e rinoqerantit të bardhë dhe ranë dakord të kufizojnë shitjen e elefantëve të egër të kapur në Zimbabve dhe Botsvana, përcjell Albinfo.ch.