Lajme

Teknologjia mRNA, e dyshimtë nga shumë zviceranë

Një zgjidhje më e gjerë e vaksinave, do të ishte më e preferueshme

Rreth 72% e njerëzve të pavaksinuar në Zvicër po mbahen për shkak të frikës për teknologjinë mRNA, ndërsa 31% janë “thelbësisht” kundër vaksinimit Covid-19, sipas një sondazhi, përcjell albinfo.ch.

Sondazhi përfaqësues nga grupi kërkimor Sotomo, i raportuar në SonntagsZeitung, u krye në korrik, shumë para prezantimit të detyrimit të certifikatës Covid këtë javë. Sidoqoftë, sipas ekspertëve të intervistuar nga gazeta, mund të jetë një shenjë se fushata e vaksinimit të Zvicrës do të forcohet, duke vënë në dispozicion vaksina të tjera që nuk përdorin mRNA. Aktualisht, zviceranët marrin ose një Pfizer/BioNTech ose Moderna, të cilat përdorin teknologjinë mRNA – një proces që injekton një fragment të projektit të koronavirusit në qelizat njerëzore, për të nxitur trupin që të prodhojë një përgjigje mbrojtëse.

Vaksina e Johnson & Johnson ndërkohë, një model vektor viral, i cili ka nevojë vetëm për një dhe jo dy injeksione, është miratuar nga rregullatori mjekësor Swissmedic, por asnjë marrëveshje nuk është arritur me autoritetet për ta furnizuar atë. SonntagsZeitung thotë se bisedimet janë duke vazhduar me kompaninë amerikane, por vetëm një sasi e vogël e blerjeve janë planifikuar, veçanërisht për ata që nuk mund të marrin goditjen e mRNA për arsye mjekësore. “Ne jemi të etur për të parë më shumë njerëz që vaksinohen. Ne kështu do të mirëprisnim kur të vihej në dispozicion një sasi më e madhe e vaksinave Johnson & Johnson”, tha për gazetën Rudolf Hauri, president i Shoqatës së Mjekëve Kantonalë, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI