Lajme

Shumica e zviceranëve mbështesin masat e koronavirusit

Sipas një sondazhi, shumica e popullsisë zvicerane pajtohet me masat e marra nga qeveria kundër Covid-19.

Në Zvicrën që flet frëngjisht, përqindja e atyre që nuk i pranojnë masat është dukshëm më e lartë se në pjesën gjermanishtfolëse.

Rreth 55% e të anketuarve thanë se ishin shumë ose disi në përputhje me masat e marra nga autoritetet, 26% ishin të pavendosur dhe 19% ishin më tepër ose plotësisht kundër masave, përcjell albinfo.ch.

‘Marketagent’ mori në pyetje 1,004 persona të moshës 14-74 vjeç nga vendet gjermane dhe frëngjishtfolëse të vendit. Sondazhi përfaqësues, i publikuar të hënën, u krye nga 4-15 shkurti 2021. Vetëm një e treta e të anketuarve mund të kuptonin protestat kundër masave, ndërsa 41% thanë se kishin pak ose aspak simpati për demonstruesit dhe një e katërta ishin të ndarë për këtë çështje.

Burrat (38%) treguan më shumë mirëkuptim për protestuesit sesa gratë (30%). Opinionet mbi masat vareshin gjithashtu nga pikëpamjet politike dhe niveli i arsimimit. Njerëzit që e klasifikuan veten si politikisht në të majtë kishin më shumë gjasa të ishin në favor të masave (73%) sesa ata që llogaritnin veten në qendër (53%) ose në të djathtë (46%) të spektrit politik.

Përqindja e të anketuarve me një nivel më të lartë arsimor, të cilët ishin në favor të masave ishte gjithashtu më e lartë se përqindja e atyre me një nivel të mesëm ose të ulët të arsimit (përkatësisht 63%, 51% dhe 49%). Kishte gjithashtu ndryshime të mëdha midis rajoneve gjuhësore. Në Zvicrën që flet frëngjisht, përqindja e atyre që tentuan të refuzojnë masat dhe atyre që i refuzuan ato plotësisht ishte më e lartë se në Zvicrën gjermanofolëse (përkatësisht 24% dhe 18%). Për më tepër, përqindja e të anketuarve të pavendosur ishte më e lartë në Zvicrën gjermanofolëse (28%) sesa në Zvicrën frëngjishtfolëse (20%), përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI