Lajme

Si borxhi personal mund t’ju ndalojë të bëheni zviceran

Zvicra vendos kritere strikte për marrjen e nënshtetësisë apo edhe lejes së vendbanimit. Përgjegjësia financiare luan një rol të madh

Shtetasit e huaj në Zvicër duhet të plotësojnë një sërë kushtesh për natyralizim, duke përfshirë kohëzgjatjen e qëndrimit, aftësitë gjuhësore dhe shkallën e integrimit në shoqërinë zvicerane.

Ndoshta një kërkesë më pak e njohur, por po aq e rëndësishme është stabiliteti financiar, siç kanë treguar dy shembuj të fundit të cituar nga mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Si të aplikoni për shtetësinë zvicerane: Një udhëzues thelbësor

Njëri ka të bëjë me një burrë 28-vjeçar nga Winterthur në kantonin e Cyrihut, i cili ka lindur nga një nënë franko-zvicerane dhe një baba libanez.

Ai u konsiderua gabimisht si zviceran gjatë gjithë jetës së tij, por gabimi u kap në vitin 2015 kur burri tentoi të rinovonte pasaportën e tij dhe autoritetet zbuluan se ai nuk ishte i regjistruar në bazën e të dhënave dixhitale të qytetarëve.

Përpjekjet e burrit për të aplikuar për një natyralizim të lehtësuar u penguan për shkak të situatës së tij të vështirë financiare: midis 2011 dhe 2017, ai grumbulloi 60,000 franga borxh dhe gjithashtu ka disa procese gjyqësore në pritje, përcjell tutje albinfo.ch.

Një rast tjetër në fjalë është një gjerman 45-vjeçar në Cyrih, i cili ka aplikuar për leje të përhershme vendbanimi C pasi ka jetuar në Zvicër që nga viti 2011. Kohëzgjatja e kërkuar e qëndrimit në Zvicër për një shtetas të një shteti të BE-së është pesë vjet, kështu që në këtë drejtim burri kishte të drejtë për një leje C.

Megjithatë, kërkesa e tij dhe ankesat e mëvonshme gjyqësore u refuzuan sepse burri nuk ka punuar që nga viti 2014 dhe ka grumbulluar rreth 75,000 franga borxhe.

Çfarë thotë ligji?

Ndërsa shuma e parave që i detyrohet nuk përmendet në mënyrë specifike në Aktin e shtetasve të huaj dhe integrimit (FNIA), ai vendos “integrimin e suksesshëm” si një nga kushtet për marrjen e nënshtetësisë zvicerane.

Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) e përkufizon integrimin si “përgjegjësi personale”, vetë-mjaftueshmëri dhe pjesëmarrje në ekonominë e vendit.

Të kesh borxhe të konsiderueshme që nuk shlyhen, tregon mungesën e të gjitha cilësive të sipërpërmendura.

Në manualin e tij mbi natyralizimin, SEM vë në dukje se “përputhja me ligjin zviceran matet veçanërisht nga një reputacion financiar shembullor”.

SEM vazhdon duke renditur mospagesën e taksave, primet e sigurimit shëndetësor, gjobat, qiratë ose akumulimin e borxhit si arsye të vlefshme për mohimin e shtetësisë.

Dhe ka më shumë

Shtetasit e huaj mund të shohin që lejet e tyre të ulen ose të anulohen fare nëse marrin përfitime sociale. që do të thotë se këta individë nuk janë të vetë-mjaftueshëm dhe nuk kontribuojnë në ekonominë e Zvicrës – krejt e kundërta e asaj që autoritetet presin nga kandidatët për natyralizim.

Përfituesit e huaj të ndihmës sociale janë gjithashtu të përjashtuar nga aplikimi për nënshtetësinë zvicerane nëse kanë qenë në ndihmë sociale në tre vitet para aplikimit të tyre.

Megjithatë, një përjashtim bëhet nëse përfitimet kthehen plotësisht.

Meqenëse statistikat e natyralizimit mbahen sipas kantoneve individuale, nuk ka të dhëna kombëtare për të treguar se sa njerëzve iu refuzuan kërkesat e natyralizimit për shkak të borxheve dhe problemeve të tjera financiare.

Meqë ra fjala, nocioni i integrimit, ose mungesa e tij, ndonjëherë përfshin faktorë të tjerë përveç stabilitetit financiar.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI