Lajme

Si do të ndalohet rritja e kostos së shërbimeve shëndetësore?

Ekziston rreziku i një rritje të premive në vitin 2024 dhe do të dihet të martën se sa do të rriten në të vërtetë. Për të ndalur shpërthimin e kostos, Këshilli Federal vendosi për rregullime të vogla të premten. Gjenerikët dhe biosimilarët po promovohen më shumë në Zvicër se më parë.

Ato janë shumë më të shtrenjta këtu se jashtë vendit dhe përdoren më rrallë. Këshilli Federal do t’i ndryshojë të dyja këto me urdhër që nga janari 2024, siç vendosi në mbledhjen e tij të premten në mëngjes, shkruan 20minuten.

Nga njëra anë, Këshilli Federal po ndryshon sistemin e çmimeve për t’i bërë ilaçet kopjuese më të lira. Nga ana tjetër, ai përdor stimuj negativë për të siguruar që pacientët të zgjedhin më shpesh mjekimin më të lirë: Kushdo që dëshiron preparatin origjinal më të shtrenjtë, edhe pse ka versione më të lira me të njëjtin efekt si gjenerikët ose biosimilarët, tani do të paguajë një 40 për qind i zbritshëm .

Sot është 20%. Në parim, zbritja është dhjetë për qind. Zbritja më e lartë zbatohet nëse vërtetohet mjekësisht se alternativa më e lirë funksionon po aq mirë. Këshilli Federal vlerëson se potenciali i kursimit të këtyre masave në fushën e gjenerikëve dhe biosimilarëve është 250 milionë CHF në vit. Shihni gjithashtu: Një miliard franga në vit mund të kursehet në çmimet e barnave, përcjell albinfo.ch.

Kredia e kostos gjithashtu duhet të bëhet më e drejtë. Nëse një pacient ka nevojë për një mjekim që nuk është i listuar në listën e specialiteteve, kompania e sigurimit shëndetësor vendos nëse do të mbulojë shpenzimet. Vendimi sot është bazuar në vlerësimin e mjekëve të kompanive të sigurimit shëndetësor.

Megjithatë, një vlerësim nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG) në vitin 2020 tregoi se raste të ngjashme u vlerësuan në mënyrë të pabarabartë nga kompanitë e sigurimeve shëndetësore dhe negociatat komplekse të çmimeve dhe mungesa e transparencës u klasifikuan gjithashtu si problematike, shkruan 20minuten.

Tani do të ketë rregulla uniforme për miratimet e kostos për të siguruar që të gjithë pacientët të trajtohen në mënyrë të barabartë. Kompanitë e sigurimeve shëndetësore duhet të përdorin një mjet të njëtrajtshëm të vlerësimit të përfitimeve. Përveç kësaj, ekzaminuesit mjekësorë duhet të përfshijnë gjithnjë e më shumë ekspertë specialistë në vlerësim. Nëse një miratim i kostos refuzohet, kompanitë e sigurimeve shëndetësore duhet gjithmonë të justifikojnë vendimin tek mjeku mjek dhe pacienti, bazuar në vlerësimin e përfitimit të kryer.