Lajme

Si ndryshoi çmimi i picave në Evropë?

Sipas Eurostat, çmimi mesatar i picave të blera në dyqane në BE në dhjetor 2023 ishte 5.9% më i lartë se në dhjetor 2022. Megjithatë, kjo tregon se ritmi i rritjes së çmimit për të dyja pjatat u ngadalësua në vitin 2023 krahasuar me dhjetorin 2022, kur çmimet ishin 15,9% më të larta se në dhjetor 2021.

Adhuruesit e picave dhe kishit përjetuan çmime më të larta në Hungari (+13,4%), Luksemburg (+ 11.3%) dhe Letonia (+10.6%). Çmimet gjithashtu u rritën pak në Danimarkë (+0.6%) dhe Belgjikë (+1.0%). Megjithatë, klientët në Holandë mund t’i porosisin këto pjata për një çmim pak më të ulët, me një ulje prej -0.9%.

Ndryshueshmëria në çmimet e picës ndikohet nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë luhatjet në çmimet e përbërësve kryesorë të saj. Për shembull, në mars 2023, çmimi mesatar i vajrave dhe yndyrave, përbërësit kryesorë të picës duke përfshirë vajin e ullirit, pa një rritje prej 23% në BE krahasuar me marsin 2022, siç raportohet nga Eurostat.

Në përgjithësi, çmimi i picës ndikohet nga një kombinim faktorësh, me kostot e përbërësve, vendndodhjen, konkurrencën dhe preferencat e konsumatorëve që luajnë rol kyç në përcaktimin e çmimit përfundimtar.