Ekonomi

Si sigurohet një vend pune në Gjermani?

Një e treta e të gjitha vendeve të punës në Gjermani plotësohen përmes lidhjeve dhe kontakteve private.

Në kompanitë më të vogla, gati gjysma e të gjithë punëtorëve të rinj gjejnë në këtë mënyrë një vend pune, tha Zyra Federale e Punësimit, përcjell albinfo.ch.

“32 për qind e të gjithë punonjësve të rinj vitin e kaluar erdhën për të punuar përmes kontakteve private, e në kompanitë më të vogla është përqindja edhe më e lartë, 47 për qind”, ka thënë Agjencia e Punësimit në Nuremberg, duke cituar anketat e rregullta, të cilat janë realizuar në mesin e punëdhënësve.
21% e vendeve të reja të punës u gjetën përmes platformës së punësimit në internet, si në privatësi, ashtu edhe në ato të Zyrës Federale të Punësimit.
11 për qind kanë gjetur një punë nëpërmjet reklamave të punës në faqet e internetit të kompanive, dhjetë për qind kanë gjetur një punë nëpërmjet reklamave në gazeta dhe e njëjta përqindje janë të punësuar në bazë të ofertave të vetiniciativës.
Në vitin 2016 në Gjermani janë plotësuar 3.65 milionë vende pune, shumica e të cilave, 44 për qind, shkon në ndërmarrjet e vogla dhe të mesme deri në 50 të punësuar.

I njëjti hulumtim tregon se kompanitë e vogla kanë tendencë për të ardhur te punëtorët me paga më të ulëta, duke filluar dhe me kushte pjesërisht të pafavorshme.