Lajme

Si t’i bëni të rinjtë zviceranë të votojnë?

Megjithëse mosha ligjore e votimit në Zvicër është 18 vjeç dhe kjo ka qenë që nga viti 1991, pjesëmarrja politike e njerëzve të moshës 18-24 vjeç është akoma e ulët. Vetëm një e treta e tyre shkojnë në votime, të ngjashme me trendet në vendet e tjera, me përjashtim të Austrisë dhe Australisë. Cili është sekreti për të tërhequr të rinjtë në kutitë e votimit?

Protestuesit e rinj të ndryshimit të klimës janë përsëri në rrugë. Në fund të shtatorit, ata e bënë zërin e tyre të dëgjohej në vende të ndryshme, si Argjentina, Kenia, Zelanda e Re dhe Zvicra me një mesazh të vetëm për politikanët: “Ju jeni shumë të ngadaltë. Bëni diçka për ndryshimin klimatik! ”

Muajin e kaluar në kryeqytetin zviceran, Bernë, aktivistë të rinj të klimës vërshuan përpara ndërtesës së Parlamentit në një akt të mosbindjes civile, ndërsa parlamentarët po mblidheshin brenda. Sipas ligjit zviceran, është e paligjshme të organizosh protesta politike në sheshin kryesor përderisa Parlamenti është në seancë. Demonstrata vazhdoi për tre ditë para se policia të largonte protestuesit.

Në kohët e fundit, aktivistët e klimës, të frymëzuar nga njerëz si aktivistja adoleshente e Suedisë, Greta Thunberg, kanë qenë në krye të brezave të rinj më të menduar politikisht. Këta janë të rinj që janë politikisht aktivë, por edhe selektivë, duke synuar çështje si klima që i prek ata drejtpërdrejt.
Fakti është, megjithatë, se aktivistët e rinj kanë tendencë të luftojnë betejat e tyre politike në publik, duke dalë në rrugë në vend që të votojnë në referendume ose zgjedhje, duke filluar iniciativa ose duke u bashkuar me një parti politike.

Kjo tregon një ndarje të vërtetë midis të rinjve politikisht aktivë, nga njëra anë dhe demokracisë institucionale, nga ana tjetër. Dhe çuditërisht, të rinjtë zviceranë nuk besojnë se ulja e moshës së votimit në 16 është një përparësi.

Të dhënat mbi pjesëmarrjen në zgjedhjet parlamentare të vitit 2019 gjithashtu mbajnë këtë ndarje: vetëm 33% e atyre nën 25 votuan. Pjesëmarrja në mesin e votuesve të moshës 65-74 ishte pothuajse dyfishi, me 62%. Pjesëmarrja e përgjithshme ishte 45.1%.

Për një çerek shekulli, pjesëmarrja e votuesve midis nën-25 vjeç ka lëvizur rreth një të tretën. Një përjashtim ishin zgjedhjet më 1995, kur për herë të parë 18-vjeçarët mund të votonin – megjithatë vetëm 22% e njerëzve nën 25 dolën. Pjesëmarrja e tyre më e lartë deri më tani ishte në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2003, kur 35% e tyre hodhën votën e tyre, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.