Lajme

Si u bë Zvicra vendi nga ku rrjedh qumështi dhe çokollata

Herë me humor, herë serioze: Një dokumentar në SRF i kushtohet temës së çokollatës zvicerane. Nga shpikja e çokollatës së qumështit, te çokollata nga laboratori – asnjë temë nuk është shumë e largët për këtë film.

Në këtë vend konsumohen rreth njëmbëdhjetë kilogramë çokollatë në vit dhe për frymë. Çokollata është fjalë për fjalë në gjakun tonë.

Por, pse u bë u Zvicra e vogël, larg plantacioneve të kokrrave të kakaos, pika e nxehtë e çokollatës në botë?

Një histori e shkurtër e kakaos me çokollatë fillimisht vjen nga pyjet tropikale të Amerikës Qendrore dhe Jugore. Popullsia autoktone e përdorte si pije, tonik dhe si mjet pagese. Me pushtuesit spanjollë, kakao gjeti rrugën drejt gjykatave evropiane. Më vonë ishin misionarët zviceranë ata që sollën kokrrat e kakaos në Afrikën Perëndimore.

Si u bë Zvicra një vend ku rrjedh qumësht dhe çokollatë

Por kjo nuk shpjegon se si Zvicra u bë një “Eldorado me çokollatë”. Jemi në gjysmën e dytë të shekullit të 19-të: dy zbulime revolucionarizuan çokollatën zvicerane.

Puna e Daniel Peters si prodhues qirinjsh rrezikohet kur dritat e qytetit kalojnë në gaz. Gruaja e tij vjen nga familja e çokollatës Cailler dhe kështu ai gjithashtu filloi të studionte çokollatën. Rastësisht, Peters jetojnë në vendin fqinj me Henri Nestlé, themeluesin e kompanisë tashmë të madhe. Aktualisht po fiton shumë para me “vaktin e fëmijëve”. Dhe, mielli i fëmijëve përmban gjithashtu zgjidhjen e problemit të Pjetrit me çokollatën e thërrmuar: qumështin e kondensuar. Lindja e çokollatës me qumësht.

Çokollata me qumësht ka një reputacion të lartë. Reklamohet si i shëndetshëm dhe i ushqyeshëm. Shpikja e dytë novatore është makina konçiere. Kjo makinë ngroh, trazon, rrotullon dhe lëviz përzierjen e çokollatës. Si rezultat, të gjitha substancat e padëshiruara si hidhësia dhe aciditeti hiqen nga çokollata dhe të gjitha shijet delikate në çokollatë mbahen. Vetëm atëherë bëhet kaq e shijshme dhe shkrihet në gojë. Përpara makinës së gërvishtjes, çokollata ishte me rërë, e hidhur dhe e thartë. Shpikja është në fakt e lehtë për t’u shpjeguar në këtë kuptim: thjesht duhet ta lini makinën të trazohet për shumë, shumë më gjatë. Mrekullia e madhe është se Rodolphe Lindt arriti ta mbajë këtë sekret të thjeshtë për 20 vjet.

E ardhmja e çokollatës zvicerane

Kaq shumë për të kaluarën e çokollatës zvicerane. Por si do të duket në të ardhmen?

Një grup shkencëtarësh në ZHAW po hulumtojnë çokollatën nga laboratori. Për shkak të ndryshimeve në botë dhe klimës dhe kërkesës në rritje, nevojiten zgjidhje të reja. Duke përhapur kokrrat e kakaos në rezervuar, ju mund të kurseni në pesticide, të parandaloni ndotjen e mjedisit dhe punën e fëmijëve dhe të ulni kostot e transportit. Çokollatë nga laboratori Çokollata e laboratorit do të zgjidhte shumë probleme.

Por ku janë saktësisht?

Sidomos kur nxirrni kokrrat e kakaos. Gana dhe Bregu i Fildishtë prodhojnë dy të tretat e kakaos globale. E megjithatë shumë nga fermerët e kakaos nuk e kanë shijuar kurrë çokollatën. Ata fitojnë ekuivalentin e vetëm shtatë centë në një copë çokollatë të lirë. Përveç kësaj, puna e fëmijëve dhe shpyllëzimi i pyjeve tropikale janë struktura postkoloniale që vazhdojnë edhe sot e kësaj dite.