Tematike

Sistemi i arsimit të lartë zviceran, i dëshmuar

Universitetet zvicerane renditen rregullisht lart në sondazhet ndërkombëtare dhe tërheqin një numër të madh studentësh të huaj.

Tutje do të shpjegohet se çfarë universitete ka, si mund t’u qasen studentët dhe ku përshtaten studentët e huaj, shkruan swissinfo.ch.

Përveç instituteve federale të teknologjisë në Cyrih dhe Lozanë, të cilët renditen ndër më të mirët në botë, dhe Universitetit të Bernës që bën bujë për shkak të përfshirjes së tij në misionet hapësinore, Zvicra ka shumë universitete të tjera të shpërndara brenda kufijve të saj.

Në renditjen e Universitetit Botëror të Times Higher Education në vitin 2020, Zvicra kishte më shumë se 200 universitete më të mira se çdo vend tjetër, përcjell albinfo.ch.

Çdo vit rreth 258,000 studentë regjistrohen në një institucion të arsimit të lartë zviceran: 61% në një universitet ose institut federal të teknologjisë, 30% në një universitet të shkencave të aplikuara dhe 8% në një universitet të arsimimit të mësuesve.

Aktualisht, 44% e njerëzve në Zvicër të moshës 25-64 vjeç kanë një kualifikim të nivelit terciar, të marrë në një universitet tradicional ose nga arsimi i lartë profesional.

Tarifat përgjithësisht të ulëta të studimit luajnë një rol në tërheqjen e studentëve nga jashtë. Kriteret e pranimit janë relativisht të drejtpërdrejta: një diplomë e mesme e lartë ekuivalente me diplomën zvicerane, aftësi në gjuhën e mësimit dhe viza studentore ku ato aplikohen. Çdo universitet ka procesin e vet të pranimit.

Bllokimi i vazhdueshëm politik rreth negociatave të Zvicrës me Bashkimin Evropian ka penguar bashkëpunimet akademike me universitetet jashtë vendit.

Qeveria zvicerane synon të bëhet edhe një herë një anëtare e asociuar si në Erasmus Plus, ashtu edhe në Horizon Europe, dy rrjete shkëmbimi studentësh, por diskutimet janë ende në vazhdim.