Ekonomi

Statistika dëshpëruese: Motori i Evropës në telashe ekonomike

Eksportet dhe importet nga Gjermania kanë shënuar rënie më shumë se sa pritej, tregojnë të dhënat e fundit tregtare. Këto të dhëna janë ende një nga shenjat që së fundmi që paraqesin shqetësime rreth ekonomisë më të madhe evropiane, përcjell albinfo.ch

Eksportet u ulën me 1.3 për qind, raportohet nga Zyra Federale e Statistikave Gjermane, e cila është ende më e ulët se rënia prej 0.5 për qind e parashikuar nga ekonomistët. Importi ra 1.6 për qind pas një muaji më parë u rrit me 1.4 për qind, shkruan albinfo.ch.

Karsten Brzeski, krye ekonomisti i ING gjermane, tha se ishte e qartë se ekonomia gjermane “ende po lufton”.

“Eksportet e këtij sektori në të gjithë vitin 2018 ishin me probleme në tregjet në zhvillim, për shkak tensioneve tregtare mes SHBA dhe Kinës, proteksionizmit në SHBA, ftohjes së mundshme të ekonomisë kineze dhe rritjen e frikës në gjetjen e marrëveshjes për largimin e Britanisë së Madhe nga BE-ja. Duket se ka shumë krizë në tregtinë globale me qëllim që sektori gjerman i eksportit të sfidojë të gjithë në të njëjtën kohë”.

Megjithatë, ai shtoi se perspektivat mund të jenë pozitive nëse gjeopolitika u kthye në më të mirë. Treguesit e fundit tregojnë për një rimëkëmbje në tregtinë globale që nga fillimi i vitit, ndërkohë që lehtësimi i tensioneve tregtare midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës duhet të ndihmojë eksportet e Gjermanisë.