Gruaja

Strehim në nevojë (video)

“Gratë e braktisura” nga Mitrovica presin mbështetjen e diasporës

Qëllimi i projektit “Gratë e Biznesit Mitrovica”, i mbështetur nga platforma zvicerane kosovaideas.com është të përgatiten për tregun e punës, të jenë të pavarura dhe të punojnë në një të ardhme të afërt.

Unë jam Valbona Sadiku nga qyteti i Mitrovicës, këshilltare komunale në Kuvendin e Mitrovicës. Bëj shumë punë vullnetare për bashkëqytetarët e mi dhe e di se në qytetin tonë ekziston një strehë për gratë e braktisura. Kjo strehë përfshinë të gjitha gratë nga Mitrovica e Veriut, Mitrovica e Jugut, Skenderaj, Vushtrri, Zubin Potok, Zveçan. Ajo që më shqetëson si grua është se shumë pak njerëz janë të interesuar të mbështesin këto gra. Prandaj unë kam vendosur të bëj diçka për këto gra.

Për këtë iniciativë kemi mbështetjen e një OJQ-je të quajtur “Gratë e Biznesit Mitrovica” nga Mitrovica, të cilët punojnë në këtë drejtim dhe kemi vendosur të punojmë së bashku për të arritur këtë qëllim për të mbështetur këtë strehë, për pavarësinë e grave.

Organizata ka aftësinë për të organizuar kurse për rrobaqepësi dhe parukeri. “Gratë e Biznesit Mitrovica” është një OJQ e themeluar nga gratë e biznesit që kanë regjistruar biznese dhe kanë mundësi të ndryshme për bashkëpunim në rrjet dhe aftësi për të trajnuar këto gra për një vit dhe gjithashtu trajnimin e punëtorëve që punojnë në strehimore, për t’i certifikuar ato si trajnere profesionale në vitet e ardhshme.

Këto gra janë të pambrojtura nga familja dhe shoqëria, dhe shumë faktorë që i kanë shtyrë këto gra të jetojnë në këto strehimore, si papunësia dhe kushtet e këqija ekonomike. Përveç strehimit dhe trajtimit psikiatrik, këto gra gjithashtu kanë nevojë për trajnim për t’i fuqizuar ato dhe për t’i përgatitur ato në tregun e punës. Shumica e grave në këtë strehë janë të paarsimuara dhe të paafta për punë dhe prandaj janë të detyruara të kthehen në një mjedis të dhunshëm.

I vizitova personalisht këto gra në këtë strehë, ku pash se nuk kishin ndonjë aktivitet ose kurs që do t’i ndihmonte ato të ishin të pavarura dhe të vetëpunësuara kur të largoheshin nga strehimi. Drejtori është shumë i vetëdijshëm për këtë iniciativë timen. Në diskutim me drejtorin kam vendosur të kërkojë ndihmën tuaj për t’u ofruar atyre një kurs rrobaqepësie dhe një kurs prerjeje dhe t’i përgatitni ato për tregun e punës, të cilat në të ardhmen e afërt do të mbijetojnë pa pasur nevojë të varen nga të tjerët.

Ajo që unë po kërkoj është që të gjithë ne të bashkohemi dhe të blini 5 makina qepëse dhe mjetet e nevojshme për kursin e flokëve.

Në të vërtetë, kjo do të ishte një ndihmë e madhe për këto gra. Makinat dhe pajisjet e tjera që na duhen do të mbeten përgjithmonë në strehimoren për viktimat e dhunës seksuale. Si një projekt afatgjatë dhe i qëndrueshëm, strehimi do të ketë qendrën e vet të trajnimit me këto pajisje, ku të gjitha gjeneratat që do të jetojnë në këtë strehë do të gëzojnë të drejtën e trajnimit dhe përgatitjes për integrimin në shoqëri dhe zhvillimin ekonomik.

BUXHETI

1) Makineri për kursin e rrobaqepësisë       5 x 840 € 4 200

2) Tharëse flokësh                                            2 x 25 € 50

3) Furçë flokësh                                                2 x 9 € 18

4) Gërshërë                                                       2 x 22 € 44

5) Mbulesa e flokëve                                       1 x 585 € 585

6) Pasqyra                                                          2 x 78 € 156

7) Karrige                                                           2 x 120 € 240

8) Inventar                                                        1 x 800 € 800

9) Kredi 10% kartat e kreditit, banktransfer- dhe KOSOVA Tarifat e Platformës € 677,00

Gjithsej € 6 770,00