Jeta në Zvicër

Studim: 60 vjeçarët, njerëzit më të lumtur në Zvicër

Studiuesit zviceranë në Universitetin e Bernës kanë arritur në këtë përfundim

Njerëzit në moshën 60 vjeçare ndihen më së miri në lëkurën e tyre. Studiuesit zviceranë në Universitetin e Bernës kanë arritur këtë përfundim, shkruan Daily Mail, përcjell albinfo.ch.

Çdo brez ka betejën e vet ekzistenciale. Adoleshentët mbeten brezi më i shqetësuar. Pastaj vjen kriza e viteve 20-të, paniku i ditëlindjes së 30-të, kriza e moshës së mesme ose vetmia e të moshuarve.

Me kalimin e kohës, ndjenja e kontrollit intensifikohet, si fizikisht ashtu edhe emocionalisht.

Shkencëtarët zviceranë analizuan të dhënat nga rreth 200 studime të mëparshme që përfshinin gjithsej 165 mijë njerëz të moshës 4 deri në 94 vjeçare.

Ata gjetën se, edhe pse me kalimin e viteve ne hasim kriza të ndryshme. Nga 4 deri në 11 vjet, vetëbesimi rritet vazhdimisht.

Në vitet e 20-ta rritet më shumë në krahasim me periudhat e tjera të jetës, sepse atëherë njerëzit bëhen të vetëkënaqur. Ky trend u bllokua në vitet 1930. Ka tre dekada të progresit të ngadaltë derisa ne më në fund të relaksohemi dhe vetëvlerësimi ynë nuk arrin maksimumin.

Në moshën 60 vjeçare, shumica e njerëzve janë më të lumtur se kurrë, dhe kjo ndjenjë është ruajtur deri në fillim të viteve 70-ta. Pastaj fillon të bjerë. Në moshën 90-vjeçare, vetëvlerësimi është në pikën më të ulët.

“Mosha mesatare për shumicën e njerëzve është një kohë stabiliteti si në shërbim ashtu edhe në jetën private”, tha prof. Ulrich. “Në këtë moshë, shumë njerëz në një pozitë menaxheriale kanë një marrëdhënie të kënaqshme me bashkëshortin ose partnerin, duke i ndihmuar fëmijët të bëhen përgjegjës dhe të pavarur në jetën e tyre”.

Daily Mail