Uncategorized

Studiuesit zhvillojnë qetësues të ri të dhimbjeve brenda trupit

Studiuesit në Institutin Federal të Teknologjisë Zvicerane Lausanne (EPFL) kanë zhvilluar qarqe të vogla biodegraduese për te krijuar qetësues të dhimbjeve brenda trupit, përcjell albinfo.ch

Implantet do të zvogëlonin sikletin pas operacionit për pacientët që pajisen me një protetikë ortopedike dhe nuk do të ketë nevojë për kirurgji të mëtejshme për t’i hequr ato, sipas lidhjes EPFLexternal.

Pacientët zakonisht pësojnë një periudhë të dhimbjes intensive pas një operacioni të tillë, thonë studiuesit. Për të kontrolluar dhimbjen, kirurgët zakonisht injektojnë ilaçe qetësues në inde gjatë operacionit. Një ose dy ditë më vonë, pacientëve u jepet morfinë përmes një kateteri të vendosur afër shtyllës kurrizore. Por kateterët nuk janë veçanërisht të rehatshëm, dhe ilaçet përhapen në të gjithë trupin, duke prekur të gjitha organet, përcjell albinfo.ch

Qarqet e reja elektronike të biodegradueshme mund të vendosen në vende të synuara dhe janë bërë nga magnezi që mund të nxehet pa tela, jashtë trupit.

Qëllimi përfundimtar i studiuesve është që të bashkojnë rezonatorët me kapsula të mbushura me qetësuesin dhe më pas futjen e tyre në inde gjatë operacionit. Përmbajtja e kapsulave mund të lëshohet kur një fushë elektromagnetike nga jashtë trupit shkrin membranën e kapsulës.

Shpikja nuk është mjaft e gatshme për sallën e operacionit. “Ende duhet të punojmë për integrimin e rezonatorëve në pajisjen përfundimtare dhe të tregojmë se është e mundur të lëshoni ilaçe si in vitro ashtu dhe në vivo,” thotë studenti dhe udhëheqësi i studimeve të doktoratës Matthieu Rüegg, përcjell albinfo.ch