Lajme

Kryeministrja e parë grua në Suedi

Magdalena Andersson është zgjedhur kryeministre e Suedisë, pasi mori miratimin nga Parlamenti, duke u bërë kështu kryeministrja e parë femër në vend. Ajo zëvendësoi Stefan Lofven si lider të socialdemokratëve të qendrës së majtë. Suedia është i vetmi vend nordik që nuk ka zgjedhur kurrë më parë një grua si udhëheqëse kombëtare.

Në kuvendin e Riksdag me 349 vende, 117 ligjvënës votuan pro Anderson, 174 e refuzuan atë, derisa 57 abstenuan dhe një ligjvënës mungonte.

Në përgjithësi, opozita hodhi 174 vota kundër Andersson, por sipas Kushtetutës suedeze, kryeministrat mund të emërohen dhe të qeverisin për sa kohë që shumica parlamentare, një minimum prej 175 ligjvënësish – nuk është kundër tyre./BBC


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI