Lajme

Superkompjuteri zviceran, më i fuqishmi në botë, lansohet në shkurt 2024

Në shkurt 2024 superkompjuteri i ri “Alps” do të vihet në funksion në Qendrën Kombëtare të Superkompjuterit Zviceran (CSCS) në Lugano.

Sipas dy universiteteve (instituti federal i teknologjisë ETH Cyrih dhe Instituti Federal Zviceran i Teknologjisë Lozana (EPFL), ky do të jetë një nga kompjuterët më të fuqishëm në botë, transmeton albinfo.ch.

Sipas njoftimit për shtyp, kjo do t’i japë Zvicrës një avantazh të madh konkurrues. Kjo është për shkak se infrastruktura superkompjuterike është në mungesë në mbarë botën për shkak të zhvillimit të shpejtë të AI gjeneruese dhe gjithashtu zotërohet kryesisht nga disa kompani të mëdha.

Në iniciativën e “Inteligjencës Artificiale Zvicerane” (AI për Inteligjencën Artificiale), dy Institutet Federale të Teknologjisë duan të bashkojnë ekspertizën e rreth një duzinë universiteteve zvicerane, universiteteve të shkencave të aplikuara dhe institucioneve kërkimore.

Sipas universiteteve, tashmë janë rekrutuar më shumë se 75 profesorë.