Autotech

Tërhiqen nga qarkullimi mijëra Mercedesë

Organet zyrtare tërheqin nga qarkullimi mijëra Mercedesë me naftë. Prodhuesi i makinave Mercedesë mendohet ketë instaluar një aparaturë fikjeje. Daimleri i mohon akuzat. 

60 mijë makina me naftë janë prekura nga tërheqja e detyruar nga qarkullimi. Nga tërheqja zyrtare e komunikuar nga Zyra Federale e Automjeteve bëhet fjalë për vetura modelit “Mercedes-Benz GLK 220 CDI”, prodhuara intervalin kohor midis viteve 2012 dhe 2015. Një zëdhënës i koncernit Daimler e konfirmoi këtë njoftim botuar “Bild am Sonntag”. 

Prodhuesi i automjeteve akuzohet ketë montuar  ‘fuori stradat’ sportive me naftë me një normë gazrash Euro-5 një aparaturë ilegale manipulon kuotat e emetimit. Daimleri nuk e pranon këtë akuzë dhe zëdhënësi thotë se kompania do kërkojë mbrojtje juridike, përcjell albinfo.ch. 

A janë prekura edhe modele tjera? 

Sipas informacionit “Bild am Sonntag”, Zyra federale do shtrijë hetimet kundër Damlerit, sepse softwari manipulues mund gjendet edhe modele tjera. Zëdhënësi i prodhuesit makinave tha se ka kontakte mes kompanisë dhe zyrtarëve rreth kësaj teme, transmeton dw. 

Dyshimi kundrejt modelit “GLK 220 CDI” u publik  prill. Atëherë u tha se Zyra federale qysh vjeshtë vitit 2018 kishte njoftime për një software dyshimtë motorin “OM651”, mundësonte ulte vlerat e gazrave prodhuara me anën e një programi kompjuterik. Kjo gjë ishte e mundur vetëm stacionin e testimit, por jo trafikun e përditshëm. Për këtë arsye, Zyra federale ka nisur hetimet kundër Daimlerit me seanca dëgjimore qysh  prill këtij viti. Kompania deklaroi atë kohë se do bashkëpunonte me Zyrën federale mënyrë gjithëpërfshirëse për sqaruar çështjen fjalë.