Lajme

Ticino zgjat pushimin prindëror për dy javë

Me kompromisin aktual, (16 javë në vend të 20 sa ishin kërkuar) parlamenti ndjek kundër-propozimin e pakicës së Komisionit

Me 43 pro dhe 37 kundër, Parlamenti i Ticinos ka miratuar dy javë shtesë të pushimit prindëror me rastin e lindjes së fëmijës.

Fillimisht, ishte një propozim nga PS ishte që donte të zgjasë këtë pushim nga 14 në 20 javë. Ndërsa me kompromisin aktual, (16 javë në vend të 20 sa ishin kërkuar) parlamenti ndjek kundër-propozimin e pakicës së Komisionit, raporton srf.ch.

Kjo është zgjidhja konsensuale nga një iniciativë e politikanit të PS Raoul Ghisletta, transmeton albinfo.ch. Shumica e Komisionit të Shëndetit dhe Sigurimeve Shoqërore kishte hedhur poshtë iniciativën.

Pas një ngërçi që kishte ndodhur në dhjetor të vitit të kaluar, kur parlamenti kundërshtoi propozimin e mazhorancës me 38 po kundër 38 vota jo, po kjo përbërje e parlamentit ka miratuar tani kundër-propozimin e Komisionit të pakicës, transmeton albinfo.ch. Në vend të zgjatjes së lejes (pushimit) së lindjes me katër javë, kjo ai propozoi dy javë leje prindërore.

Zëdhënësit e komisionit të pakicave arsyetuan kompromisin, ndër të tjera, me situatën e tensionuar ekonomike të kantonit për shkak të pandemisë së koronavirusit.

Kantoni i Gjenevës ka shërbyer si model për zgjidhjen e bërë sot në Ticino, përcjell albinfo.ch. Atje ekziston pushimi 16-javor i lindjes që nga viti 2000. Kantoni i Zvicrës perëndimore e mbajti këtë kur një leje lindjeje 14-javore u prezantua në nivelin federal në 2005.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI