Lajme

Kritikohet nisma “200 franga mjaftojnë” në Ticino

Sipas drejtorit të përgjithshëm të SRG SSR, Gilles Marchand, nisma "200 franga mjaftojnë" është "një sulm ndaj Zvicrës dhe diversitetit të saj"

Iniciativa popullore “Mjaftojnë 200 franga” është një sulm ndaj Zvicrës: do të ishte e pamundur të prodhohej një program i mirë lajmesh në Ticino nëse do të ulej tarifa e radios dhe televizionit. Këtë e pretendon Gilles Marchand, menaxher i përgjithshëm i SRG SSR. “Iniciativa është radikale”, thotë 61-vjeçari në një intervistë të publikuar nga SonntagsBlick. “Me 700 milionë franga në vit do të duhej ta përgjysnim biznesin, do të përballeshim me një situatë krejtësisht të re”. Iniciativa “është një sulm ndaj Zvicrës dhe diversitetit të saj”, argumenton menaxheri i Vaud. “Sepse ne jemi pjesë e identitetit zviceran”. Sipas tij, ndryshimi i propozuar kushtetues “është i rrezikshëm jo vetëm për SSR-në, por për të gjithë qendrën mediatike të vendit”, transmeton albinfo.ch.

Megjithatë, Marchand është i bindur se mund të luftojë kundër idesë së një tarife licence prej 200 frangash (në vend të 335 aktuale) duke shpjeguar se çfarë bën kompania radiotelevizive. “Sepse ndjejmë se popullata na mbështet, se vlerëson shumë kohezionin e vendit që përfaqësojmë. Shikoni çfarë bëjmë çdo ditë për solidaritetin kombëtar, në kulturë, në informacion, në sport. Prandaj njerëzit janë në anën tonë Ne jemi kaq të vegjël në Zvicër, me katër rajone gjuhësore, nuk ka asnjë model tjetër për ofrimin e shërbimit publik në këto katër fusha. Pa shërbimet tona, dyert do të ishin të hapura për platformat dhe kanalet e huaja. Konkurrenca nuk fshihet brenda, por në jashtë. A e duam këtë? Nuk mendoj kështu.” Por nevojitet zgjerimi në shkallë të plotë në internet, do të sulmojë median private? “Ne nuk jemi as problemi dhe as zgjidhja. Mediat private po kalojnë një kohë të vështirë, kjo është e qartë për mua, unë vetë kam qenë drejtues në sektor, ndër të tjera edhe në Ringier” (botues i SonntagsBlick). “Por ne si SRG SSR duhet të jemi aty ku është audienca jonë. Dhe një pjesë e madhe e saj, veçanërisht të rinjtë, janë të orientuar në internet.” Dhe pse – pyet gazetari – menaxhon mbi 160 kanale në rrjetet sociale? “Sepse të rinjtë përdorin përmbajtjen tonë në këto rrjete”, përgjigjet bashkëbiseduesi. gjithashtu ndër të tjera në Ringier” (botues i SonntagsBlick). “Por ne si SRG SSR duhet të jemi aty ku është audienca jonë. Dhe një pjesë e madhe, sidomos të rinjtë, janë të orientuar në internet”. Dhe pse – pyet gazetari – menaxhon mbi 160 kanale në rrjetet sociale? “Sepse të rinjtë përdorin përmbajtjen tonë në këto rrjete”, përgjigjet bashkëbiseduesi. gjithashtu ndër të tjera. gjërat në Ringier” (botues i SonntagsBlick). “Por ne si SRG SSR duhet të jemi aty ku është audienca jonë. Dhe një pjesë e madhe e saj, veçanërisht të rinjtë, janë të orientuar në internet”. Dhe pse – pyet gazetari – menaxhon mbi 160 kanale në rrjetet sociale? “Sepse të rinjtë përdorin përmbajtjen tonë në këto rrjete”, përgjigjet bashkëbiseduesi.

Pasi argumentoi se SRG SSR në fakt bëri kursime midis 2018 dhe 2022, Marchand tregon se as nuk dëshiron të dëgjojë për propozime alternative për 200 franga. “Unë nuk mendoj se një kundërpropozim është mjeti më efektiv në luftën kundër këtyre nismave: është performanca ajo që është qendrore. Dhe do të kufizohem të them: është e pamundur të sigurohet një transmetim i mirë lajmesh për Ticino me gjysmën. paratë e tarifës së licencës”. “Po sporti? Fiction? A doni t’i privoni njerëzit Ticino nga e gjithë kjo?” vazhdon sociologu me diplomë nga Gjeneva. “Ajo që kushton shumë nuk janë talk show-t. Ajo që kushton janë të drejtat dhe prodhimi. Kemi edhe të dërguar të posaçëm të Ticino-s në Ukrainë, sepse jemi të bindur që ka nevojë për një korrespondent italisht-folës atje. Ne duam të u ofroni popullit Ticino të njëjtën cilësi si zviceranët francezë dhe gjermanishtfolës. Kjo është ideja suisse”.

Marchand – i cili fitoi 514,000 franga në 2022 sipas raportit për drejtuesit e kompanive të lidhura me Konfederatën – injoron kritikat që ndonjëherë vijnë edhe nga e majta. “Gjëja më e rëndësishme është pavarësia jonë”, thotë ai. “Ne kritikohemi nga e djathta, nganjëherë nga të gjelbërt dhe nga e majta. Por unë jam në kontakt me të gjithë kolegët nga e gjithë Evropa: shërbimi publik është nën presion kudo, nuk është vetëm një problem zviceran. Vëmendja jonë është e drejtuar për publikun”. Për më tepër, intervista e SonntagsBlick nuk trajton çështjen numër një të ngritur shpesh nga ata politikanë dhe ata përdorues që kritikojnë SRG SSR, përkatësisht informacionin e pretenduar të pabalancuar dhe mjaft neutral që institucioni do të ofronte në kanalet e tij radio dhe televizive.