Kosova

Toka e Shpellës së Bukuroshes së Fjetur po zgjohet nga turizmi

Kosova e shkatërruar nga lufta ka shumë mrekulli natyrore, duke përfshirë ato nëntokësore më mahnitëse të Evropës.

Një mëngjes vjeshte afër fshatit Radavc në Luginën e Rugovës të Kosovës, mora një rrugë në këmbë nga hoteli im përgjatë lumit Drin i Bardhë, një habitat i shpejtë dhe i ftohtë për troftën që rrjedh nga maja Rusolia e Bjeshkëve të Nemuna gati njëqind milje, në drejtim të jugut në Shqipëri.

Ujëvara e lumit, më e madhja e Kosovës, është një spektakël i mrekullueshëm i kaskadave episodike.

Përfundimisht, vazhdova përgjatë shtegut për një gjysmë milje tjetër, duke kaluar gjurmët e bardha të fundit të sezonit të “edelweiss”, derisa arrita në hyrjen e mbyllur të një shpelle. Një grua e re rreth të njëzetave u ul në një kabinë aty pranë. Ajo quhej Melisa Bojku, dhe pasi pranoi dy euro, më dha një kapele të fortë, eci me çelësin e saj deri te porta dhe së bashku ecëm rrugën përmes grykës së ngushtë të shpellës.

Brenda ishte e ftohtë dhe e lagësht. Disa lakuriq nate fluturuan mbi kokat tona. Një aromë e mykur, por jo mbresëlënëse varej në ajër.

Dyshemeja e shpellës ishte e lëmuar, por jo e vështirë për t’u lundruar, dhe korridoret e saj gëlqerore të mprehta ishin ndriçuar në mënyrë diskrete me drita jeshile, të verdha dhe të kuqe. Ishte në të njëjtën kohë e ashpër, si të hyje në një katedrale madhështore të një hyjnie të lashtë.

Foto: Bujar Gashi

Bojku tha se shpella e gdhendur hidrologjikisht ishte të paktën dy milionë vjet e vjetër dhe se pullat e lagura pranë këmbëve tona ishin foshnja të thjeshta, ndoshta rreth 500 vjeç, krahasuar me ato që shkëlqenin sipër.

Ajo vuri në dukje vijat e kuqe të oksidit të hekurit që përshkruan përplasjen e lashtë midis gurit gëlqeror dhe shkëmbit vullkanik. Duke zbritur në mënyrë të qëndrueshme, ne përfundimisht mund të shihnim konturin e errët të një kanali nëntokësor.

Më poshtë nesh, banonte një popullsi e madhe, nëse e padukshme, kriketash që ushqeheshin me insekte nga lakuriqët e natës.

Nuk mundëm të vizitonim një dhomë shtesë, kërkoi falje Bojku, sepse ajo përmbante mbetje njerëzore të neolitit të gjashtë, mijëra viteve më parë që tani po ekzaminoheshin nga arkeologët.

Aty ishte gjetur gjithashtu një plumb nga Lufta e Parë Botërore, si dhe një tub njeriu i asaj epoke.

Mund të ketë gjithashtu dëshmi të ushtarëve të Luftës së Dytë Botërore atje, sipas historive që vendasit i kishin thënë asaj.

Kush e di se çfarë tjetër mund të shfaqet gjatë gërmimit?

Mund të ketë një mijë lakuriq nate në shpellë, që përfaqësojnë tetë lloje të ndryshme. “Gjatë ditës, ata janë duke u qetësuar,” tha Bojku.

Me një buzëqeshje të turpshme, ajo shtoi: “Më pëlqen të hyj këtu pasi të dal nga puna, rreth katër ose pesë pasdite, vetëm për të qëndruar në këmbë dhe për t’i dëgjuar ata duke fluturuar përreth dhe duke u çmendur. Miqtë e mi më shohin pak çuditshëm.”

Shpella e Bukuroshes së Fjetur, siç njihet tashmë edhe si fenomeni i lashtë gjeologjik i Radavcit, u zbulua për herë të parë në vitin 1968 nga arkeologët serbë.

Por nuk do të shfaqej në asnjë hartë të Kosovës, aq më pak do të ishte një destinacion turistik që tërheq deri në 23,000 vizitorë të rritur në vit, po të mos ishin përpjekjet e Fatos Katallozit, 57-vjeçarit në natyrë që mori një nxënëse krejtësisht normale si Bojku dhe e stërviti atë.
Katalozi është pothuajse i vetmi përgjegjës për vendosjen e Kosovës si një vend kryesor për eksplorimin e shpellave në Evropë.

Historia e tij është në përputhje me atë të kosovarëve të tjerë që kanë treguar vendosmëri të jashtëzakonshme në rindërtimin e vendit të tyre të shkatërruar nga lufta gjatë dy dekadave të fundit.

Megjithëse shpellat e njohura të botës përfshijnë disa të bëra tërësisht prej akulli (siç është gjiganti Eisriesenwelt në Werfen, Austri) dhe të tjera të llavës vullkanike (si Cueva de los Verdes në Ishujt Kanarie), shumica dërrmuese e tyre janë prodhuar nga guri gëlqeror poroz.

Prandaj, rajoni i Ballkanit, me 70 për qind të tokës së tij të përbërë nga gurë gëlqerorë, është i bollshëm me shpella.

Më e famshmja prej tyre është gjithashtu më e madhja në Evropë: shpella Postojna 15 milje në Slloveni, e cila u zbulua 200 vjet më parë dhe ka tërhequr 38 milionë vizitorë gjatë asaj kohe.

Shpellat e Rumanisë përfshijnë disa që janë më të thella se Postojna, ndërkohë që një pjesë e madhe e eksplorimeve të fundit i është kushtuar shpellave në Shqipëri dhe Bullgari.

Foto: Bujar Gashi

Megjithëse Kosova mezi është sa madhësia e Konektikatit, ajo është parajsa e vogël e një adhuruesi të natyrës me male muskulore dhe rrugë ujore vezulluese. Bota ka qenë e ngadaltë për ta marrë parasysh këtë.

Si vendi më i ri në Ballkan, për të mos përmendur më të varfërin dhe që ende nuk ka marrë njohjen zyrtare nga fqinji i saj Serbia, Kosova e plagosur nga lufta nuk e ka pasur të lehtë ta shesë veten si vend pushimi. Vendit i mungon Ministria e Turizmit. Ka vetëm dy parqe kombëtare që janë pothuajse plotësisht pa personel.

Prandaj, industria e pazhvilluar turistike e Kosovës është mbështetur shumë në iniciativën e protagonistëve vendas si Katallozi. E takova Katallozin në biznesin e tij, Outdoor Kosovo, i cili ndodhet në qytetin e lashtë tregtar të arit dhe argjendit të Pejës. Qyteti është rrafshuar kryesisht nga trupat serbe gjatë luftës në vitin 1999 dhe më pas është rindërtuar.

Pjesa e jashtme e zyrës së Katallozit mban ende shenja të djegura nga lufta. I zhveshur dhe me tipare të fytyrës skifter, Katallozi më çoi te xhipi i tij, i cili ishte i ngarkuar me pajisje dredha-dredha.

Ne dolëm në veriperëndim, jashtë trafikut të qytetit dhe 20 minuta të tjera në Luginën e Rugovës, duke u zhytur në një varg pyjor që ishte elektrike me gjethe vjeshte dhe ujëvara që derdheshin nga çdo fasadë malore në dukje.

Si fëmijë malësor, kam qenë gjithmonë kurioz për shpellat,” më tha Katallozi teksa ecnim me makinë.

“Por nuk mund të ecësh vetëm në një pa drita speciale.” Ai kujtoi se ishte në një piknik familjar të fundjavës në Radavc në një vend të njohur për fluturat, dhelprat dhe sigurisht, ujëvarën e tij madhështore.

Ndërsa atje, fshatarët që shisnin mjaltë dhe arra vendase e çuan familjen Katallozi në shpellë. Ai ende kujton shpërthimin e ajrit të ftohtë që dilte nga hyrja e ngushtë. Ata nuk hynë brenda, por djali u zotua një ditë ta bënte këtë. Kaluan vite, gjatë të cilave Katallozi shërbeu në ushtrinë jugosllave dhe më pas ndoqi kolegjin në Kosovë, derisa zyrtarët serbë e mbyllën atë për të dhënë mësim në gjuhën shqipe, e cila ishte e ndaluar nën regjimin e Millosheviqit.

Katallozi u shpërngul në Londër gjatë luftës, ku punoi si inxhinier mirëmbajtjeje në hekurudhën kombëtare. Ai u kthye në vitin 2002 për të parë Pejën ende të rrënuar. Kosova nuk kishte ku të shkonte përveçse lart. Në vend të kësaj, Katallozi zbriti.

Marrë nga ‘The Nacional Geographic’

https://www.nationalgeographic.com/travel/article/kosovos-sleeping-beauty-caves?fbclid=IwAR31KWf6mu9OElNh2i1D8UuOJC63xAW4wGVkk1sqTyEsrN9hys3msoFHjxw