Botë

Turistët në Barcelonë, ‘të padëshiruar’, gjuhen me pistoleta uji

Mijëra protestues zbritën në qendër të Barcelonës mbrëmë, me pankarta dhe pistoleta uji në duar kundër pushuesve. Kështu, banorët shprehën zemërimin e tyre ndaj numrit të shtuar të turistëve në qytetin e tyre.

Me moton “Mjaft! Le të vendosim kufij për turizmin”, rreth 2,800 njerëz, sipas të dhënave të policisë, dolën në protestë përgjatë një lagjeje plazhi të Barcelonës, duke kërkuar që shteti të frenojë fluksin e turistëve që vizitojnë vendin çdo vit.

Protestuesit mbanin pankarta ku shkruhej: “Barcelona nuk shitet” dhe “Turistët shkojnë në shtëpi”.

Disa nga protestuesit përdorën pistoleta uji kundër turistëve që po konsumonin vakte në restorante në vende të njohura. Në sfond, sipas raportimeve, dëgjoheshin thirrjet “Turistët jashtë lagjes sonë”, ndërsa disa ndaluan para hyrjeve të hoteleve.

Kostot gjithnjë në rritje të strehimit të Barcelonës, të cilat janë rritur me 68% në dekadën e fundit, janë ndër çështjet kryesore të ngritura nga protestuesit, së bashku me ndikimin e turizmit në tregtinë lokale dhe kushtet e punës në qytetin me 1.6 milionë banorë.

Qiratë u rritën 18 për qind në qershor nga një vit më parë në qytetet turistike si Barcelona dhe Madridi, sipas faqes së internetit të pasurive të paluajtshme Idealista.

Për vite të tëra, qyteti është mbështjellë me mbishkrime kundër turizmit dhe mesazhe të tilla, si “turistët shkojnë në shtëpi” që synojnë vizitorët, të cilat disa vendas i fajësojnë për rritjen e çmimeve të pronave dhe formësimin e ekonomisë.

Kryetari i Bashkisë së Barcelonës, Jaume Collboni, njoftoi në qershor një plan për të hequr të gjitha qiratë afatshkurtra deri në vitin 2028.

Autoritetet po përpiqen të frenojnë kostot në rritje të banesave dhe ta bëjnë qytetin më te jetueshëm për banorët.

Por shumë ende besojnë se nuk është bërë mjaftueshëm për të balancuar nevojat e turistëve, të cilët sjellin miliona në qytet çdo vit, me ato të vendasve.