Lajme

Turistët shkaktojnë kaos të bagazheve në trenat zviceranë

Zvicra ishte një magnet turistik në vitin 2023. Ajo që kënaq industrinë e hotelerisë paraqet sfida për industrinë e transportit publik.

Vitin e kaluar Zvicra regjistroi një rekord historik të turizmit me 41.8 milionë qëndrime në hotele gjatë natës. Është rritur edhe përqindja e turistëve që përdorin transportin publik.

Në dhjetë muajt e parë të vitit janë shitur 24 për qind më shumë leje të transportit publik në krahasim me vitin rekord të mëparshëm – 2019. Shifrat tregojnë një tendencë të qartë drejt përdorimit të transportit publik tek turistët, transmeton albinfo.ch.

Organizata Swiss Travel System, e cila është në pronësi të shumicës së SBB-së, regjistroi shitje rekord prej 360 milionë frangash, duke rritur ndjeshëm shitjet me mysafirë nga vende të ndryshme. Megjithatë, një problem në rritje është rritja e vëllimit të bagazheve të udhëtarëve, veçanërisht midis turistëve individualë që shpesh organizojnë udhëtimet e tyre, shkruan swissinfo. Kjo krijon pengesa në trena dhe e bën të vështirë hipjen dhe zbritjen dhe vendosjen e bagazheve.

Për të përballuar këto sfida, operatorët e transportit publik janë të detyruar të investojnë dhe të gjejnë zgjidhje inovative. Për shembull, Zentralbahn ka hequr tashmë ulëset nga karrocat për të krijuar më shumë hapësirë për bagazhet dhe po planifikon të instalojë ndarje të reja posaçërisht për bagazhet me rrota. Sipas raportimeve, Hekurudha Rhaetian po merr masa të ngjashme, madje i është dashur të bllokojë përkohësisht ulëset për t’u lënë vend bagazheve.

Südostbahn, SOB po ndjek një zgjidhje interesante me një projekt pilot për ndarje fleksibël që mund të ofrojnë hapësirë për bagazhe ose biçikleta nëse është e nevojshme. BLS dhe SBB po zgjerojnë gjithashtu zonat e tyre shumëfunksionale për të përmbushur kërkesën në rritje.

Pavarësisht sfidave që paraqet vëllimi i shtuar i bagazheve, turistët kanë një rëndësi të madhe për transportin publik në Zvicër. Ato kontribuojnë në të ardhura të larta dhe bëjnë të mundur ofrimin e një oferte gjithëpërfshirëse të transportit publik edhe në zona me popullsi të rrallë.

Sfidë për operatorët e transportit publik

Operatorët e transportit publik zviceran përballen me sfidën e plotësimit të kërkesave në rritje për transportin e bagazheve, duke siguruar në të njëjtën kohë komoditetin dhe efikasitetin e shërbimeve të tyre. Duke investuar në infrastrukturë dhe zgjidhje inovative, ata shpresojnë të zotërojnë me sukses këtë akt balancues dhe të mbeten një opsion tërheqës udhëtimi për turistët.