Lajme

UBS- Riparimi i Bankës së Investimeve, qindra vende të punës në rrezik

Pothuajse një vit pasi morën përsipër bankën e investimeve të UBS Group AG, bashkë-kryetarët Piero Novelli dhe Rob Karofsky po punojnë për shtrëngimin e tyre të parë të biznesit.

Novelli, i cili drejton marrëveshjen, po konsideron një riorganizim të udhëheqjes së tij pasi ai dhe shefi i tregtisë Karofsky kërkojnë të rindërtojnë një ndarje që ka postuar rezultate të paqëndrueshme në vitin e kaluar, sipas njerëzve të njohur me çështjen.

Planet e tyre mund të sjellin qindra ulje të vendeve të punës, thanë njerëzit, të cilët kërkuan të mos identifikoheshin sepse diskutimet nuk janë publike.

Diskutimet janë paraprake dhe një vendim përfundimtar nuk është marrë, tha populli. UBS nuk pranoi të komentojë, përcjell Albinfo.ch.

UBS po kërkon të forcojë bashkëpunimin midis tregtarëve dhe njësisë së administrimit të pasurisë, ndërsa mpreh një përqendrim në industrinë e interesit për klientët e tij më të pasur. Kjo qasje tashmë ka qenë e suksesshme për bankën zvicerane këtë vit.

UBS gjithashtu ka futur në rrjetin e saj klientë të pasur. Firma ndihmoi familjet aziatike të siguronin investime në vlerë miliarda dollarë në pronat e Manhattan me ndihmën e bankës së investimeve. Njësia po kërkon gjithashtu të bëjë më shumë me firmat e kapitalit privat, pensionet dhe fondet e pasurisë sovrane, duke shtuar talentin nga rivalët.

Megjithatë, kthimi i 10% i kapitalit të bankës së investimeve në gjysmën e parë të vitit ishte afro gjysma e ndarjeve të tjera të UBS-së. Njësia kishte 5.333 punonjës në fund të qershorit.

Bankat e investimeve po shkurtojnë mijëra vende pune si kushte të vështira tregtie dhe një ekonomi e ngadalësuar peshon të ardhurat. Deutsche Bank AG është duke eleminuar 18,000 vende pune, Societe Generale SA ka njoftuar 1600 shkurtime, dhe Citigroup Inc është duke u përgatitur të hedhë qindra pozicione në ndarjen e saj tregtare.

UBS promovoi Novelli dhe Karofsky shtatorin e kaluar, duke ndarë rolin që mbajti Andrea Orcel, i cili ishte vendosur të bashkohej me Banco Santander të Spanjës si Drejtor Ekzekutiv vetëm për të parë emërimin e tij të binte pasi banka spanjolle vendosi se ai ishte shumë i shtrenjtë. Struktura bashkëshortore e bankës së investimeve pasqyron atë të biznesit të administrimit të pasurisë, i cili drejtohet nga ish-Drejtori i Përgjithshëm i Commerzbank Martin Blessing dhe Tom Naratil.