Fotolajmi

UNHCR: Katër milionë fëmijë refugjatë nuk shkojnë në shkollë

UNHCR tha se numri i fëmijëve emigrantë që nuk shkojnë në shkollë është rreth gjysmë milioni më shumë se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Një total prej katër milionë fëmijë refugjatë nuk shkojnë në shkollë, tha Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Refugjatë (UNHCR) mbi edukimin e refugjatëve, shkruan albinfo.ch.

UNHCR tha se numri i fëmijëve emigrantë që nuk shkojnë në shkollë është rreth gjysmë milioni më shumë se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Siç u tha, 61 për qind e fëmijëve refugjatë ndjekin shkollën fillore, në krahasim me 92 për qind e fëmijëve në mbarë botën, ndërsa vetëm 23 për qind e tyre janë regjistruar në shkollë të mesme, krahasuar me 84 për qind e fëmijëve në mbarë botën.

37 për qind e të rinjve në botë janë të regjistruar në fakultet, ndërsa vetëm 1 për qind e refugjatëve kanë këtë mundësi, thekson UNHCR.

Komisioneri i Lartë i OKB për Refugjatët, Filippo Grandi, theksoi se pa arsim do të ketë dëm të pariparueshëm për të ardhmen e fëmijëve të refugjatëve dhe komuniteteve të tyre.

“Shkollimi është një mënyrë për të ndihmuar fëmijët, por është gjithashtu e rëndësishme të ndërtohen shtëpitë e tyre.”, tha Grandi.

Në Izveshtoj thotë se duhet të bëjë më shumë për të siguruar që të gjithë refugjatët të marrin edukimin që meritojnë, dhe vendet që pranojnë emigrantë janë të ftuar për të përfshirë fëmijët në sistemeve arsimore kombëtare me kurrikulat e duhur për arsimin fillor dhe të mesëm.

Dokumenti gjithashtu tregon se 92 për qind e fëmijëve të moshës shkollore janë duke jetuar në vendet në zhvillim dhe kanë nevojë për ndihmë financiare nga bashkësia ndërkombëtare.

Thuhet se në fund të vitit 2017 kishte më shumë se 25.4 milion refugjatë në botë, nga të cilët 19.9 milionë janë nën mbrojtjen e UNHCR-së.

Më shumë se gjysma, ose 52 për qind ishin fëmijë, nga të cilët 7.4 milionë ishin fëmijë të shkollave.

“Le ta ndryshojmë trendin: Edukimi i refugjatëve në krizë” është raporti i tretë vjetor i publikuar nga UNHCR.

I pari ishte publikuar në vitin 2016 me titullin: “Në një humbje” para Samitit të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së për Refugjatët dhe Emigrantët”.

Raporti i dytë, “Neglizhimi”, u publikua vitin e kaluar dhe theksoi hendekun mes fëmijëve migrues dhe bashkëmoshatarëve të tyre që ndjekin shkollimin e rregullt.