Lajme

Universitetet zvicerane paralajmërojnë ‘pasoja të rënda’ të përjashtimit nga Horizon Europe

Përfaqësuesit e universiteteve dhe bizneseve zvicerane kanë nxjerrë një rezolutë të përbashkët, duke i kërkuar qeverisë të sigurojë që Zvicra të marrë pjesë plotësisht në skemën kryesore të financimit të kërkimit shkencor të Bashkimit Evropian Horizon Europe deri në fund të vitit 2022.

“Ne jemi duke përjetuar pengesat e para”, tha Presidenti i Bordit të ETH, Michael Hengartner, në një intervistë me gazetën SonntagsBlick të dielën, përcjell albinfo.ch.

Hengartner është një nga bashkënënshkruesit e një rezolute, së bashku me Matthias Leuenberger të industrive shkencore, shoqatën e biznesit zviceran për kimikatet, farmaceutikën, shkencat e jetës dhe industri të tjera të bazuara në shkencë, dhe Yves Flückiger i universiteteve zvicerane, shoqata ombrellë e universiteteve, e cila i bën thirrje qeverisë për ndihmë për zgjidhjen e krizës së Horizon Europe.

Studiuesit dhe zyrtarët në universitetet zvicerane dhe industrinë zvicerane janë të shqetësuar për paaftësinë e Zvicrës për të marrë pjesë plotësisht në programin Horizon të BE-së.

Kjo pason vendimin e Zvicrës në vitin 2021 për të tërhequr prizën në një projekt-traktat që e lidh atë më fort me aksesin e penguar të bllokut. BE-ja reagoi duke e zhvendosur Zvicrën në statusin e vendit jo të asociuar në programin Horizon Europe në vitin 2021, veçanërisht duke ndërprerë financimin e kërkuesve zviceranë nga Komisioni Evropian. Horizon Europe zgjat nga viti 2021 deri në vitin 2027 dhe ka një buxhet të përgjithshëm prej 95 miliardë eurosh.

Kjo situatë ka “pasoja të rënda”, shkruan bashkënënshkruesit në rezolutën e publikuar të dielën.

Zvicra rrezikon të humbasë terren ndaj vendeve të tjera dhe “një dobësim të konsiderueshëm të kërkimit dhe inovacionit zviceran dhe një reduktim të atraktivitetit ekonomik të Zvicrës”, thuhej në rezolutë, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI