Lajme

Varfëria prek pothuajse një në pesë familje zvicerane

Prindërit e vetëm me fëmijë të vegjël, si dhe emigrantët e moshuar në Zvicër janë në rrezik të varfërisë relative, sipas një studimi të ri, shkruan swissinfo, përcjell albinfo.ch.

Gati një në pesë familje duhet të përballet me shumë pak para, njoftoi të martën Zyra Federale e Sigurimeve Shoqërore.

Anketa zbuloi se 15% e familjeve të popullsisë së punës dhe 22% e familjeve të pensionistëve janë të prekur nga varfëria. Raporti i Universitetit të Gjenevës bazohet në të dhënat tatimore të rreth 4.5 milionë banorëve midis vitit 2011 dhe 2015. Kjo ishte më shumë se gjysma e popullsisë zvicerane. Gjetjet janë përfaqësuese për gjithë Zvicrën, sipas zyrtarëve.

Situata e vështirë financiare vazhdoi deri në 50% të të gjitha rasteve për një kohë shumë të gjatë, sipas ekspertëve. Por, një në dy familje rifiton njëfarë stabiliteti financiar pas një kohe. Në përgjithësi, të ardhurat u rritën midis vitit 2003 dhe 2015, veçanërisht për shkak të pagave më të larta, inflacionit të ulët dhe pagesave më të mira të pensioneve, zbuloi studimi. Por, burrat beqarë në pension nuk përfituan nga përmirësimi, sipas ekspertëve. Mesatarisht, një familje zvicerane kishte të ardhura vjetore prej 63,470 CHF në vitin 2015.

Kufiri i varfërisë ishte vendosur në rreth 38,000 CHF në vit, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI