Lajme

Vendet që kanë ndaluar eksportin e grurit

Lufta ka shkaktuar një rritje të madhe të çmimeve të grurit, me Rusinë dhe Ukrainën ndër eksportuesit më të mëdhenj të këtij produkti.

India ka ndaluar eksportet e grurit, duke u bërë vendi i fundit që e ka bërë këtë pasi çmimi i drithit u rrit këtë vit pjesërisht për shkak të luftës Rusi-Ukrainë. Lufta ka shkaktuar një rritje të madhe të çmimeve të grurit, me Rusinë dhe Ukrainën ndër eksportuesit më të mëdhenj të këtij produkti.


Të dy vendet përbëjnë 29% të eksporteve globale të grurit, sipas Bankës Botërore. Çmimet e grurit u rritën rreth 6% të hënën pas njoftimit të fundjavës së Indisë.

Rusia dhe Ukraina janë ndër pesë eksportuesit kryesorë globalë për shumë drithëra dhe farëra vajore të rëndësishme, si elbi, luledielli dhe vaji i lulediellit, si dhe misri, sipas Institutit Ndërkombëtar të Kërkimit të Politikave Ushqimore. India nuk është vetëm. Përveç Rusisë dhe Ukrainës, eksportin e grurit e kanë ndaluar edhe Egjipti, Kazakistani, Kosova dhe Serbia.

Dhe nuk është vetëm gruri. Shumë vende kanë zbatuar gjithashtu një ndalim për eksportet e tjera të ushqimeve pasi inflacioni global u rrit si rezultat i krizës në Ukrainë. Çmimet janë rritur për një shumëllojshmëri të gjerë të produkteve të tjera ushqimore, duke kontribuar në rritjen e inflacionit në mbarë botën. Disa nga këto produkte përfshijnë vaj luledielli, vaj palme, plehra dhe drithëra. Përveç rritjes së çmimeve të ushqimeve, furnizimi i shumë produkteve ushqimore është gjithashtu i pasigurt.

Më poshtë është një listë e vendeve që kanë ndaluar eksportet e ushqimit në muajt pas fillimit të luftës Rusi-Ukrainë, sipas një gjurmuesi të drejtpërdrejtë të zhvilluar nga Instituti Ndërkombëtar i Kërkimit të Politikave Ushqimore.

Lista e shteteve me ndalime eksporti për produkte ushqimore

Shteti Lloji i produktit Data e përfundimit të ndalimit 
ARGJENTINA Vaji soje, soja Dhjetor 31, 2023
ALGJERIA Pasta, derivate gruri, vaj vegjetal, sheqer Dhjetor 31, 2022
EGJIPT Vaj vegjetal, misër Qershor 12, 2022
Grurë, miell, vajra, thierza, makarona, bizele Qershor 10, 2022
INDIA Grurë Dhjetor 31, 2022
INDONESIA Vaj palme dhe kerneli Dhjetor 31, 2022
IRAN Patate, patëllxhanë, domate, qepë Dhjetor 31, 2022
KAZAKSTAN Grurë dhe miell gruri Qershor 15, 2022
KOSOVA Grurë, misër, miell, vajra vegjetale, kripë, sheqer Dhjetor 31, 2022
TURQIA Gjalpë, Vajra gatimi, mish viçi, dhie dhe qengji Dhjetor 31, 2022
UKRAINA Grurë, tërshërë, sheqer Dhjetor 31, 2022
RUSIA Sheqer, fara luledielli Gusht 31, 2022
Drithëra Qershor 30, 2022
SERBIA Grurë, misër, miell, vaj Dhjetor 31, 2022
TUNIZIA Fruta, perime Dhjetor 31, 2022
KUvAjTi Produkte pule, drithëra, vajra vegjetale Dhjetor 31, 2022

India ka thënë se po ndalon eksportet e grurit “për të menaxhuar sigurinë e përgjithshme ushqimore të vendit”, sipas raporteve të mediave lokale. Vende të tjera që së fundmi zbatuan ndalimet e eksportit të ushqimit përfshijnë Indonezinë, e cila kufizoi eksportet e vajit të palmës, një përbërës kyç i përdorur në shumë produkte ushqimore dhe jo ushqimore.

Ngjashëm me Indinë, Indonezia përmendi nevojën për të siguruar disponueshmërinë e ushqimit brenda vendit, pasi inflacioni global i ushqimit u rrit në nivele rekord pas luftës. Indonezia përbën më shumë se gjysmën e furnizimit me vaj palme në botë./Scan


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI