Lajme

Viti i ri shkollor nisi në 15 kantone zvicerane

Viti i ri shkollor në Zvicër filloi dje në 15 kantone, duke përfshirë Bazelin, Bernën, Graubünden, Jura dhe St.Gallen, njofton albinfo.ch.

Të gjithë nxënësit u rikthyen në bankat shkollore për të nisur vitin e ri shkollor 2022-2023.

Gazeta Swissinfo raporton një numër më të madh studentësh që fillojnë në rajonet gjermanishtfolëse. Në kantonin Aargau, për shembull, mbi 80,000 nxënës filluan shkollën – 10% më shumë krahasuar me vitin 2016. Kantoni i Cyrihut raporton 31,500 fëmijë që duhet të ndjekin çerdhet dhe 157,500 nxënës (+4,500 kundrejt vitit të kaluar).

Shumë shkolla në këto rajone u është dashur të gjejnë staf të ri mësimor shtesë dhe të punësojnë disa mësues pa kualifikim. Në kantonin e Bernës, për shembull, një në dhjetë mësues të rinj nuk ka një certifikatë mësimdhënieje. Janë punësuar asistentë për të mbështetur stafin ekzistues, ngarkesa administrative e të cilëve është zvogëluar. Kantoni i Cyrihut ka punësuar gjithashtu qindra staf mësimor ndihmës, disa prej të cilëve mund të japin mësime.

Ndërkohë, shoqata e mësuesve javën e kaluar paralajmëroi për një rënie të cilësisë së mësimdhënies në shkollat ​​zvicerane për shkak të mungesës së stafit të certifikuar. /Albinfo.ch

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI