Lajme

Vjena, qyteti i bukurisë dhe i dashurisë

E pamundur të mos biesh në dashuri me Vjenën, me rrugët e saj të vogla dhe periferitë piktoreske

Vjena cilësohet nga turistët thjesht qytet i bukurisë dhe dashurisë, qyteti i arsimit, qyteti i transferimit të teknologjisë, i arkitekturës, i politikës gjeostrategjike, qyteti i fesë dhe respektit, i kulturës dhe jetës multikulturore, shkruan albinfo.at.

Një numër i madh turistësh janë të interesuar për pamjet e Vjenës – ku të shkoni dhe çfarë të shihni në këtë qytet të madh dhe të bukur.

Turistët modernë po kërkojnë mënyra për një pushim të pazakontë dhe të paharrueshëm. Shpesh udhëtimet nëpër vende të bëjnë të pyesësh veten – çfarë të shohësh në qytet brenda një dite, si të mbushesh shpejt me kulturën e një vendi të huaj? Udhëtarët me përvojë e kuptojnë se është pothuajse e pamundur të njihen vetë me pamjet pa kuptuar strukturën e qytetit, sistemin e tij të transportit, për një udhëtim të tillë ia vlen të ndahen të paktën tre ditë.

Gjithnjë e më shumë turistë zgjedhin Austrinë – si një vend i dashurisë me një kulturë të veçantë dhe histori interesante. Kryeqyteti austriak, Vjena, atraksionet e të cilit janë të njohura në të gjithë botën, konsiderohet si një nga qytetet më të mëdha në të gjithë Evropën dhe është i famshëm në mesin e turistëve për mikpritjen e tij.

Duke ardhur këtu, është pothuajse e pamundur të mos biesh në dashuri me Vjenën, rrugët e saj të vogla dhe periferitë piktoreske. Gjithmonë ka një numër të madh turistësh pranë atraksioneve kryesore të qytetit – të gjithë duan të marrin fotografi të ndritshme dhe të lënë shumë përshtypje në kujtesën e tyre.

Pamjet më të mira të Vjenës tërheqin turistë edhe sepse në disa faza të zhvillimit të qytetit u shfaqën objekte që e dallojnë Vjenën nga qytetet e tjera evropiane. Çdo ndërtesë këtu ka një histori të pazakontë, në këtë qytet jetuan personalitete të tilla të famshme, si Mozart, Schubert, Haydn dhe krijuan kryeveprat e tyre.

Rrethinat e Vjenës janë interesante për turistët si në verë, ashtu edhe në dimër. Njerëzit vijnë këtu nga rajoni i Tulës – mund të arrish atje fjalë për fjalë në 1 ditë. Pamjet kryesore të Vjenës janë të vendosura në qendër të qytetit, nga ku transporti shkon në çdo kohë në drejtim të periferisë, dhe në Baden afër Vjenës dhe në Dresden.

Dennis Jarvis / flickr.com

Vlera kryesore kulturore e ndërtesës qëndron në faktin se pikërisht këtu ndodhej rezidenca e familjes mbretërore. Në hartën e Vjenës, kjo ndërtesë zë një bllok të tërë – këtu mbretëron një atmosferë madhështie dhe luksi.

Plani i pallatit është rregulluar në atë mënyrë që shumë ndërtesa, parqe tepër të bukura dhe sheshe të mëdha të brendshme janë të vendosura në një territor të gjerë. Ju mund ta vizitoni pallatin në çdo kohë, por do t’ju duhet të ndani të paktën disa orë për një vizitë të plotë. Këtu do të gjeni salla koncertesh, muze e galeri, më shumë se 10 vende rekreacioni kulturor dhe adhuruesit e letërsisë së mirë mund të vizitojnë Bibliotekën Kombëtare.

Kurt Bauschardt / flickr.com

Belvedere është një tjetër pallat me famë botërore. Shumë e quajnë këtë ndërtesë “Versaja austriake” për formën e saj të dallueshme, simetrinë dhe bukurinë e mahnitshme.

Është kënaqësi të vizitosh këtë vend për dashamirët e historisë ushtarake, sepse ishte ky pallat që i përkiste komandantit të famshëm Yevgeny Savoysky.

Jorge Láscar / flickr.com

Një nga atraksionet kryesore muzikore në Vjenë është Salla e Operas, ku interpretuesit më të mëdhenj të periudhave të ndryshme kanë performuar në periudha të ndryshme. Në opera morën pjesë mjeshtra të tillë si Luciano Pavarotti dhe Placido Domingo. Pengesa gjuhësore nuk do t’ju pengojë të shijoni performancën me cilësi të lartë, dhe mijëra njerëz përpiqen të vijnë në qytet për hir të operës.

Anna & Michal / flickr.com

Ky institucion muzikor është tërheqës për mysafirët e qytetit, sepse këtu nuk mund të dëgjoni vetëm performancën e orkestrës lokale, por edhe muzikantët në turne.

Shumë ngjarje përcjellin plotësisht rrethinat e epokës së Mozartit – këtu si kostumet e duhura, ashtu edhe sjelljen në skenë, karakteristikë e atyre viteve.

Christoph Sammer / flickr.com

Pranë Hofburgut dhe bashkisë është teatri dramatik Burgtheater, i ndërtuar me urdhër të perandoreshës Maria Theresa. Historia e këtij institucioni është e shumanshme dhe interesante.

Teatri luan në gjermanisht dhe anglisht. Të dy grupet lokale dhe kompanitë teatrore me famë botërore performojnë këtu me shfaqje të klasit botëror.

Bashkia e Vjenës

Wojtek Szkutnik / flickr.com

Kjo kështjellë është përfaqësuesja kryesore e kulturës mesjetare në Austri.

 

Dennis Jarvis / flickr.com

 

Muzeu i Shtëpisë së Mozartit

irene. / flickr.com
Princi Roy / flickr.com